4 tips för bättre kontroll över veterinärvårdskostnaden

4 tips för bättre kontroll över veterinärvårdskostnaden

En undersökning* från Agria Djurförsäkring visar att 87 procent av djurägarna alltid eller oftast besöker samma veterinärklinik om husdjuret behöver vård. Trots att många veterinärvårdskliniker har olika typer av inriktning, kompetens och servicenivå. ”Det är lite som att vi människor skulle åka in till akuten med en vanlig förkylning”, menar Agnes Fabricius, vd för Agria.

”Det är hög tid att vi djurägare blir mer medvetna om att valet av klinik vid rätt tidpunkt är ett sätt att bidra till långsiktigt hållbara veterinärvårdskostnader utan att tumma på djurets behov av vård. Därför är jag stolt över att vi är först ut med att kunna erbjuda djurägare hjälp att boka in veterinärvårdsbesök”, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring.

Fyra tips för bättre kontroll över veterinärvårdskostnaden
– utan att tumma på djurets vårdbehov:

1. Välj rätt typ av klinik – precis som inom humanvården

Inom humanvården är vårdkedjan tydlig – vårdcentralerna behandlar enklare åkommor medan allvarliga akuta skador kräver snabb vård, dygnet runt på ett större sjukhus. En orsak till att veterinärkostnaderna kan sticka iväg är att djuret hamnar på fel typ av klinik vid fel tidpunkt.  

Det finns stora kliniker som har investerat i teknisk utrustning, specialistutbildad personal och håller öppet dygnet runt. Det är trygghet för djurägaren att få hjälp vid akuta, allvarligare skador som större sårskador, tumörer samt operationer som kräver tillsyn och uppföljning.

Men det finns också mindre kliniker som kan behandla många typer av enklare skador där man bokar en tid på vardagen, får behandling och ta med sig djuret hem igen samma dag. Det kan handla om skador som till exempel klobrott, mindre sårskador, rensa tandsten och ta bort mindre knölar.

2. Välj rätt tid – boka tid en vardag om skadan inte är akut

Genom att planera veterinärbesök som inte är akuta blir veterinärvårdskostnaden i slutändan mer relevant för den vård som djuret får. På helger och kvällar ökar trycket på landets veterinärkliniker – många djurägare tycker att det är enklare att besöka veterinären på fritiden, och tänker inte på att kostnaden ökar under jouröppna tider.

3. Ställ frågor

Många gånger är veterinärbesöket en emotionellt uppslitande situation. Därför är det extra viktigt att vara väl förberedd eller ta med en person som kan hjälpa dig. Be alltid om en prisuppskattning innan behandlingen börjar. Vid planerade ingrepp kan det vara värt att ta in offerter från flera kliniker. Ställ också frågor om behandlingsalternativ, ofta finns det flera vägar att gå. Fråga om och hur behandlingen kommer att påverka djuret och hur prognosen ser ut.

4. Börja med digital veterinärvårdsrådgivning

Om ditt djur har en enklare skada eller sjukdom kan det vara bra med en första bedömning via digital veterinärvård.

*I undersökningen, som utfördes av Xtreme på uppdrag av Agria Djurförsäkring, deltog 310 hundägare.

 

Källa: Agria