4 tips för att undvika värmeslag
Hjälp hunden i sommarvärmen! BIld: Agria

4 tips för att undvika värmeslag

Nu när värmen är på gång gäller det att ta hand om hunden för att undvika att den drabbas av värmeslag.

– Hundar har svårt att hantera värme. Därför måste vi hjälpa dem och erbjuda svalka, vatten och skugga, men framför allt aldrig lämna hunden i bilen under varma dagar, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Extra känsliga för värmen är hundvalpar samt sjuka, gamla eller kortnosade hundar. Samma gäller hundar som har väldigt tjock och lång päls – speciellt om pälsen är svart eller mörk.

Varningstecken

Symtom på värmeslag är att hunden flämtar och har tegelrött tandkött. Den får ökad puls och andningssvårigheter. I nästa steg kan den börja kräkas och få diarré. Andra tecken är oro, förvirring och kramper, för att sedan hamna i medvetslöshet.

Agera snabbt

Om hunden visar symtom på värmeslag är det viktigt att snabb flytta den till ett svalt, skuggigt område, om möjligt bada eller duscha den i svalt vatten. Försök få hunden att dricka och kontakta veterinär.

Undvik värmeslag genom att:

  • ALDRIG lämna hunden i en varm bil
    Lämna aldrig lämna hunden ensam i en varm, avstängd bil på en varm bil eftersom temperaturen inne i bilen stiger snabbt och hunden kan drabbas av värmeslag. Vid solsken och 20 graders värme stiger värmen snabbt i bilen till 47 grader, vid 23 grader höjs temperaturen ytterligare till olidliga 62 grader. Det räcker inte att öppna fönster och ställa bilen i skuggan. Lämna därför aldrig hunden i en varm bil.
  • Ge den vatten
    Det är viktigt att hunden dricker mycket vatten när det är varmt ute. Se till att hunden får vatten minst med ett par timmars mellanrum. Om ni ska på en längre promenad är det bra att ta med en vattenflaska och vattenskål till hunden. Du kan också blanda i lite vatten i hundens mat för att säkerställa att hunden får i sig tillräckligt med vätska.
  • Erbjud skugga
    Se till att det alltid finns skugga för hunden om den vill svalka sig, oavsett om ni är i trädgården, på promenad eller på en hundvänlig restaurang. Om hunden börjar flåsa ovanligt mycket och verkar rastlös och kan inte komma till ro, är det dags att flytta till en svalare plats.
  • Motionera måttligt
    Under de varmaste timmarna är det bäst att gå endast korta promenader med hunden och gå de längre promenaderna antingen tidigt på morgon eller sent på kvällen då luften är svalare. När det är mycket varmt ute kan en lång promenad eller för tung motion orsaka värmeslag. Het asfalt kan vara skadligt för hundens tassar.

 

 

Källa: Agria Djurförsäkring