ANNONS

dogman
Sponsrat innehåll från Dogman

4 sovställningar som avslöjar din hunds personlighet

Alla har nog varit med om det ögonblicket när man tittar på sin bästa vän och förundras över hur den gulligt rör på tassen samtidigt som den sover. Eller iakttagit sin hund när de sovit i de mest märkliga positioner. Men visste du att det finns forskning som hävdar att hundens sovställning kan analyseras och förstås utifrån en viss personlighet?

Eftersom vi på Dogman tycker att hundens sovplats har en viktigt plats i hemmet så är det spännande att dela med sig av denna kuriosa för hundägare.

Människors sovpositioner spelar roll

På Dogman är vårt mål att göra livet enklare och mer lustfullt för dig och din bästa vän – Att välja rätt sovplats beror helt på hundens personlighet (och storlek). Vissa hundar föredrar små hundigloos, andra tycker om att mysa ner sig i en stor rund hundsäng. Att ens sovstil hänger ihop med identiteten hos människor finns det olika typer av forskning på sedan innan. Ett exempel på detta är tesen om att människor som sover på rygg med armarna utefter sidorna är tystlåtna och har höga krav på sig själva. En annan tes är att de som sover hopkurade i fosterställning är känsliga och mjuka, men ofta har en tuff yta. Nu har man även försökt förstå betydelsen av sovställningar hos vår bästa vän.

Läs vidare för att förstå vilken typ av karaktärsdrag din hund har, beroende på hur de väljer att ligga när de njuter av sin tupplur. Tänk efter: hur brukar din hund sova? Föredrar den att sova på golvet, i en hundsäng eller hundbädd? Ligger hunden ihopkurad som en boll eller helt utspretad med benen om sidorna? Se nedan för att se de olika sätten hunden positionerar sig under sovstunden och hur den kan hänga ihop med deras personlighet.

1. Hopkurad – Vildhunden

Dogman

Denna sovställning är när hunden ligger hopkurad om en liten boll med tassarna helt dolda och eventuellt svansen som kudde. Detta är enligt vissa forskare en hund som har nära till sina vilda instinkter. Det är nämligen så hundflockar sover i det vilda för att skydda sina vitala delar för eventuella angripare. Denna sovposition är också ett sätt att behålla kroppsvärmen, så det kan vara så att din hund helt enkelt fryser. Om så är faller, så kan en mjuk och fluffig hundfilt vara en god idé. Om din hund sover så här så är det ofta en omtänksam, glad och lättsam hund.

 

2. På rygg – Bestämd med bra självförtroende

DogmanOavsett om din hund ligger på golvet, mysigt i en hundiglo eller i en stor hundbädd – ligger den på rygg med benen åt alla håll så är detta en bestämd hund med stort självförtroende. Precis som de människor som sover på rygg med benen och armarna spretande överallt så är detta indikationer på att det är en bestämd individ som är helt avslappnad i sin miljö, med en god självkänsla. Denna sovställningen säger även en del om vår tid och hur pass tama hundar faktiskt har blivit de senaste hundra åren. En vild varg hade nämligen aldrig sovit i denna ställning. Det är en alldeles för utsatt position och det är dessutom svårt att snabbt komma på fötter.

Om du ofta ser din bästa vän i denna positionen så kan du räkna med att din hund känner sig trygg hos dig. Detta är även en svalkande ställning för varma dagar.

3. På sidan – Tar livet med en klackspark

Dogman

Detta är när hundar sover på sidan med benen utsträckta, som att de helt enkelt bara vält över från att tidigare ha stått upp. Ofta tycker hundar om att luta sig mot en dyna eller liknande, och ibland bara ligger de rätt och slätt på golvet, precis som om de ramlat omkull och somnat. Detta sägs vara en sovställning för okomplicerade och avslappnade hundar. Detta är hundar som tar livet med en klackspark, litar på sin ägare och anpassar sig till det mesta.

4. Valpställningen – Energisk och redo för lek!

Dogman

Valpställningen innebär att hunden är utsträckt på mage med frambenen på var sida om huvudet och bakbenen helt utsträckta rakt bakåt. Detta är en klassisk position för små valpar, men även äldre hundar sägs gilla denna position. Denna ställning har fördelen att hunden kan hoppa upp och vara aktiv på nolltid – typiskt pigga valpar med mycket energi!

 Klicka här för att få 100 kr när du beställer från Dogman för första gången!

Oavsett om din hund föredrar att snooza som en räv i en hundbädd eller om den trivs bäst på ett kallt golv med fötterna i luften så kan du vara säkra på att vi finns här för dig om du har frågor kring din hunds sömnvanor och vilken hundbädd eller hundfäll som passar er bäst. Vi på Dogman är stolta över att ha 50 års erfarenhet att utveckla produkter som ser till att din bästa vän får den bästa sömnen, oavsett vilken position de väljer att sova i. På vår hemsida kan du läsa mer om våra hundbäddar och allt du kan tänkas behöva för en god natts sömn för din bästa vän.

Vill du läsa fler guider? Glöm inte att följa oss på Instagram och Facebook för mer spännande inspiration och tips.

 

Dogman – Bästa valet för bästa vännen.Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…