4 livsviktiga kommandon

4 livsviktiga kommandon

En livförsäkring är inte livsviktig. Den ger oss bara jyckens ekonomiska värde efter hans bortgång. Alla försöker vi förebygga den katastrofen så gott det går. Här är 4 livsviktiga kommandon som hjälper!

Genom god hundhållning, vettig kost, riskanalytisk, hälsofrämjande och skadeförebyggande tänk. Enklare akutsjukvård för hund är bra att ha fräscht i minnet så väl som en bra veterinärvårdsförsäkring och veterinär. Därutöver kan fyra enkla kommandon rädda liv.

Stopp

Att träna in ett ”stopp”, som får hunden att tvärnita och stanna på plats tills du kommer fram har räddat många hundar i farliga lägen. Tänk dig att jycken strosar på andra sidan skogsvägen, tar en vända ut på en äng och sedan, på tillbakavägen mot dig, dyker en bil upp. Du vill stanna hunden där den är, ingen annanstans. En inkallning vore farligt. I detta och liknande lägen är stopp användbart. Jag tränar in det med lina, en tennisboll eller köttbulle. Jag låter hunden gå i förväg, skapar ett avstånd oss emellan, lockar den sedan att springa emot mig (utan att kalla in). När halva sträckan är sprungen kastar jag köttbullen/bollen i ett överarmskast och låter den singla ner framför nosen på jycken. Samtidigt säger jag ”stopp” när hunden stannar in för att undersöka belöningen som molnen levererat. Vi repeterar i olika miljöer, på olika avstånd, med olika belöningar.

Med tid och träning får jag en hund som i förväntan stannar när jag antingen ger handsignalen likt en polis (vilket kommer per automatik i och med överarmskastet) eller när jag ropar ”stopp”. I akuta lägen ändras vårt tonläge. Rädslan skiner igenom och hunden kan därför tveka i sin lyhördhet eftersom vi inte längre ropar ”stopp”, som vi gjort under träning, utan skriker stopp i panik. En handsignal är neutral, hur hårt hjärtat än må banka i bröstet.

Skall

Hundar som vistas i skog och mark kan komma bort. Har de lina eller koppel efter sig kan de fastna. Eller så fastnar de i något annat och kan inte komma när du ropar. Jyckar kan också bli fast på ett mentalt plan, om de till exempel flytt i rädsla och sedan inte vågar sig fram.

Det är svårt att hitta en tyst hund i en stor skog. ”Skall” verkar som en tvåvägskommunikation där du får information om var hunden befinner sig genom att lokalisera voffandet. Och för hundar som tystnat av rädsla kan skall-kommandot funka som en väckarklocka. Ett blygt bjäbb ljuder genom skogen, och kommer pepp och beröm till svars brukar det öka i styrka. Att lära hunden skälla på kommando är lite som att installera en walkie-talkie som kan användas i nödfall. Byt batterier då och då genom att binda upp hunden en bit i från dig, kommendera ”skall” och återvänd och belöna när hunden skäller. Gör det svårare genom att binda upp hunden och låta terrängen sluka dig så ni inte ser varandra.

Hur får man då hunden att gasta på kommando? Jag nyttjar gärna Do as I do konceptet. Jag visar belöningen hunden hemskt gärna vill ha, sätter den bakom ryggen och sedan skäller jag. När jag tystnar inväntar jag att hunden härmar mig. Vissa hundar tar i från klorna och bjussar på skarpa skall direkt, medan andra hittar sin röst lite mer trevande. Belöna även de blygsammaste tendenser, så har du snart lockat fram ett skall på kommando.

Nej

Nej är bara ett ord. Du kan säga vad du vill; ”aj, aj”, ”usch”, ”sluta”, ”hepp hepp” om just nej är laddat för dig. Om det är negativt laddat för din hund beror helt på hur du lärt in det. Jag tycker inte inlärningen av nej behöver innefatta hot eller hårda ord. Vi ska inte behöva skrika kommandot, hundar har mycket bättre hörsel än vi. Även om den måhända kan vara selektiv i bland.

Jag tränar in ”nej” genom att ha en belöning i handen, en hand som sluts om hunden försöker roffa åt sig belöningen. Och öppnas när hunden avstår. Precis när hunden avstår, när nacken skjuts bak och hunden backar från den slutna näven säger jag ”nej”. Och får en association mellan kommandot och att avstå och upphöra.

Jag följer alltid upp med ett alternativ, ”nej” – ta inte godiset i handen. När hunden avstår trillar en godbit ner vid hundens sida som alternativ till det förbjudna. För det gäller att tjäna på att lägga band på sig själv. Vad är annars poängen? Med tid och träning försvårar jag, jobbar hunden i lina mot utlagda lockelser, som över tid blir svårare och svårare. Men först och främst måste hunden förstå innebörden av ordet

Nej kan användas i lägen då vi behöver stoppa hunden från att exempelvis ta för sig av utlagda köttbitar på stan, för vem sjutton vet vad de kan innehålla nu för tiden. Eller från att kasta sig i vattnet från en brygga med vassa stenar inunder. Eller från att käka upp ett paket tuggummi. Det gäller alltså att träna mot många olika lockelser och alltid följa upp med en dirigering. ”Hääärrrååt” hojtar jag i träningens slutskede, medan jag pekar med hela handen, och stolpar i väg ifrån det förbjudna för att bjussa på kalas på behörigt avstånd. Ja, användningsområdena kan vara många då livet är fullt av lockelser som kan vara farliga för hundar. Nej kan vara viktigt. Ur säkerhetssynpunkt.

Vänta

Vänta kan innebära att hunden väntar vid övergångsstället, väntar innan han kastar sig ut genom dörren, väntar innan han rundar en husvägg i stan eller flaxar ut ur bilen när bakluckan öppnas. Jag lär in det helt enkelt genom att sätta ett lätt mottryck för hundens framfart, inväntar hundens väntan och därefter ge frikommando ”varsågod” efter jag kollat att läget är säkert. Belöningen blir att få gå vidare, gå ut, hoppa ut ur bilen etc. När hunden hajat konceptet försvårar jag genom omvänt lockande, jag försöker rubba hunden ur momentet, först lite lätt kittlande för att öka på störningen. Hunden belönas rikligt om den behåller sig väntande. Och det enda som händer om den far upp är att vi börjar om och på en liten lägre svårighetsgrad. Det är viktigt att lyckas, för självförtroende behövs när man ska lära sig nya saker.

Jag kommer tyvärr aldrig glömma dagen då en väns hund for ur bakluckan som ett grått streck, och hamnade under en bil. Hade han bara fått lära sig vänta… Idag är hennes hundar oerhört bra på att vänta. Varje gång jag ser dem sitta i hennes bil med öppen gallergrind, i väntan på sitt frikommando tänker jag på den där dagen. Det där är nog en regel som alltid kommer vara extra viktig för henne.

 

Text Carro Alupo

Aktuellt