Nyårsraketer – så kan du träna hunden

Nyårsraketer – så kan du träna hunden

När är det dags att förbereda sig inför nyåret och stundande nyårsraketer, som tyvärr fortfarande är vanligt förekommande och innebär ett stort bekymmer för många av våra djur, såväl tama som vilda. Det här är veterinär Sandra Douglas tips för hur ni klarar nyår på bästa vis.

Det är högst individuellt hur hundar reagerar på ljud- och ljusintrycken från raketer och smällare. En del bryr sig inte nämnvärt om dem medan andra är paniskt rädda. En viss reaktion på plötsliga ljud är normalt för hunden, det har fungerat som en överlevnadsinstinkt sedan urminnes tider. Men den paniska reaktionen är förstås av ondo.

Träna din hund

För att undvika att hamna i denna situation rekommenderar jag att du börjar träna din hund inför de ljud den kommer att utsättas för i livet redan när den är liten valp och innan den hunnit bygga upp en rädsla. Till exempel kan träning och lek i närheten av skjutbanor och andra ”högljudda” platser vara lämpligt. Skramlande grytlock eller andra plötsliga ljud i trygg miljö brukar också vara bra – se till att hunden gör något roligt eller får en godbit när ljudet uppkommer så förknippar den gärna ljudet med något positivt.

Det finns också en mängd ljudfiler och CD-skivor med ljud av raketer vilket kan vara till hjälp. Det här är lite mer långsiktiga metoder. Har du redan en rädd hund ska du förstås försöka att träna den så att kommande nyårsaftnar blir lugnare för både dig och hunden men nyårsafton 2019/2020 får istället hanteras på annat sätt.

Undvik rakterna

  • Stanna inne. Detta gäller samtliga hundar, även de som inte blir stressade av fyrverkerier. Än. För risken är stor att även den trygga hunden kan bli skrämd av en högljudd eller färgsprakande raket och då är all den forna tryggheten som bortblåst. Många gånger för alltid. Rasta hunden ordentligt tidigt under nyårskvällen och håll den alltid i koppel! Jag hoppas att vi har sett den sista efterlysningen av hundar som blivit skrämda och rymt under nyårsafton.
  • Sök hjälp i tid! Vet du med dig att din hund besväras av fyrverkerier så boka tid hos veterinär redan nu. Dagarna innan nyår kan det tyvärr vara försent. Det finns ett flertal kosttillskott och även potenta läkemedel som kan hjälpa din hund att slappna av, men vi behöver utföra en undersökning för att avgöra hur vi bäst hjälper just din hund.
  • Slutligen – se över möjligheten att helt undvika nyårssmällarna genom att fira nyår på en plats där det inte skjuts raketer i någon större utsträckning. Det är det allra bästa för den rädda hunden.

Och med det, önskar jag dig och din hund Ett Gott Nytt År!

Kom ihåg; våga sök vård i tid, vi finns här för att hjälpa dig och din hund!

Sandra Douglas, chefsveterinär AniCura Sverige

Sandra Douglas är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 14 år och är specialist på hund och katt. Sandra brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.

www.anicura.se

 

Aktuellt