Varför fick min hund inte antibiotika?

Foto Getty Images

Veterinären svarar

Varför fick min hund inte antibiotika?

Härliga Hunds veterinär Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura, svarar på frågor vi får in till harligahund.se. Denna veckas fråga: Varför skrev inte min veterinär ut antibiotika till min hund? 

Jag har en fråga gällande penicillin och hundar. Min valp fick ett sår på benet och jag bad veterinären om penicillin i förebyggande syfte. Såret såg förvisso fint ut, men man vet ju att det lätt kan komma bakterier i såret vid ett senare tillfälle. Veterinären ville trots mina farhågor inte skriva ut penicillin. Jag vet att man är orolig att människor ska bli immuna mot penicillin, men gäller det verkligen hundar också?

Tacksam för svar, Berit Ohlsson

Veterinärens svar

Hej Berit

Tack för din fråga. Det är en ganska utbredd missuppfattning att det är människan eller djuret som blir motståndskraftigt, eller resistent, mot antibiotika och att det därför kan bli svårt att behandla bakterieinfektioner hos individen. Det är dock bakterierna som blir resistenta mot antibiotika, det vill säga de lär sig överleva trots antibiotikabehandling. En ökad antibiotikaanvändning bidrar till en ökad resistensutveckling hos bakterierna, vilket är ett direkt hot mot såväl djur som människor. Med en ökad antibiotikaresistens minskar våra möjligheter att behandla bakterieinfektioner markant, något som kan äventyra den avancerade sjukvård vi har idag. Det är därför vi veterinärer bara behandlar med antibiotika vid konstaterade bakterieinfektioner som inte bedöms kunna läka utan antibiotikabehandling.

Sandra Douglas ( fd Göransson)

Sandra Douglas är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 14 år och är specialist på hund och katt. Sandra brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten och är med och utvecklar ett nytt akutsystem för Bagarmossen. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.

www.anicura.se

Vill du ställa en fråga till veterinären?

Mejla till red@harligahund.se

ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Veterinären svarar

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?