Kan en DNA-mutation vara förklaringen till andningsproblem?

Foto Getty Images

Ny forskning

Kan en DNA-mutation vara förklaringen till andningsproblem?

Forskare har upptäckt en DNA-mutation som kan vara en till pusselbit i orsaken bakom de många andningsproblem vi ser hos flera populära hundraser.

Andningsproblem är främst associerat med trubbnosiga raser som till exempel mops och fransk bulldog. Anledningen till det är att de ofta lider av brakycefaliskt syndrom. Termen kommer från grekiskans brachus”kort” och cefali”skalle” och syndromet påverkar väsentliga funktioner i andningsfysiologin. Just den trubbiga nosen har länge setts som orsaken till det brakycefaliska syndromet. Men det har visat sig att även norwich terrier, som har proportionerliga nosar, ibland ses ha ett liknande syndrom som drabbar de övre luftvägarna.

400 norwich terrier

Ett forskarteam vid The Roslin Institute på University of Edinburgh´s Royal School of Veterinary Studies undersökte DNA från 400 norwich terriers. De upptäckte en mutation i ADAMTS3 genen, som tidigare kopplats till vätskeansamlingar och svullnad. Enligt forskarna kan det vara förklaringen till varför individer ur rasen utvecklar andningsproblem i större utsträckning.

ADAMTS3 genen styr inte hundars huvudform. Men samma mutation som man fann hos norwich terriers återfanns även hos fransk och engelsk bulldog.

Brakycefaliska syndromet

“Det brakycefaliska syndromet är väldigt komplext,” säger Jeffrey Schoenebeck som leder studien till tidningen PLOS Genetics. “Även om skallformen fortsätter att vara en stor och viktig riskfaktor så visar vår studie på att ADAMTS3 genen också ska tas i beaktning.”

Forskarna hoppas att deras forskning kommer leda till att man framöver kan börja ta gentester för att identifiera hundar som bär på genen och hjälpa uppfödare att inte avla fram valpar som löper större risk för andningsproblem.

Studien genomfördes i samarbete med forskare från the Royal Veterinary College and University i Bern, Schweiz.

Läs mer här

Artikeln är urpsrungligen publicerad hos www.independent.co.ukoch översatt av Härliga Hund.

https://www.independent.co.uk/news/science/dogs-breathing-problems-flat-faced-norwich-terrier-a8917611.html

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret