Designers Bea Szenfelds hundliv

Designers Bea Szenfelds hundliv

Bea Szenfeld har en hund som heter Bea. Fast egentligen är det inte bara Beas hund. Utan hon är dagmatte åt den engelska staffordshire terriern som alltså också kallas för Bea, eller Bea Bus, eller Busan.

Text Elisabet Broomé

Eller så kallas hon Busifer, då är hon helt omöjlig och busig och går inte att tämja eller ropa in. Eller Babynoodle, det är när hon ska ha mat, då är hennes ögon mycket stora och magen alldeles tom. Igen.

-Hon brukar sätta sig i köket redan vid 11.00. Man vill ju liksom inte missa lunchen och alla lunchlådor som det ska fixas med. Och har man tur så tappar någon en ostbit i huvudet på en, berättar Bea Szenfeld med ett skratt.

Årets Rosa band

Bea Szenfeld är en av Sveriges mest kända designers. Mest känd blev hon kanske när hon designade kulturminister Alice Bah Kuhnkes klänning i papper för Nobelfesten 2017. Papper är också Beas favoritmaterial och det är i papper årets Rosa band kommer att vara. För i år är det Bea som tagit stafettpinnen och fått äran att designa årets Rosa band.

2018 års Rosa band.

-Det är en fin symbol som visar på hopp och tro, att vi alla bidrar till förändring och möjligheter. Det är vad jag vill visa med årets design där det rosa bandet har formen av en stege.

Inspirationen till just detta kom inte via hunden Bea, men annars berättar designBea att hundBea faktiskt är en god inspirationskälla.

Bara dagmatte

-Jag är ute och går mycket med Bea. Det ger mig tid att tänka och släppa taget. Vi leker. Vi har lunchrutten och morgonrutten, men sen gillar Bea äventyr, säger Bea Szenfeld. Så tack vare henne har jag gått gator och kommit till plaster jag aldrig skulle besökt annars.

Men Bea är ”bara” dagmatte. För det var en liten slump att de två Beorna möttes.

-En dag, tidigt om morgonen, när jag var vid min atelje, hör jag någon ropa: Bea! Bea! Såklart jag kikar ut och undrar vad som är på gång… men då visar det sig att det inte är mig man ropar på, utan istället en underbar liten ljuvlig valp. Där satt Bea. Jag erbjöd mig nästan direkt att bli dagmatte, och sen dess, det är 8 år sen nu, så lever vi så. Bea är hos mig på dagarna, och sin andra familj på kvällen och natten. Hon får de bästa av två världar!

Vill du läsa mer om Bea Szenfeld så finns hela artikeln i nummer 10/2018 av Härliga Hund. Prenumererar du inte men vill börja? Här beställer du en prenumeration:

Jag vill gärna prenumerera på Härliga Hund.

Bea och Bea kommer också medverka i Rosa Bandet-promenaden i Stockholm, Humlegården den 20 oktober kl 12, 2018.

Aktuellt