3 nya hundraser i Sverige

3 nya hundraser i Sverige

2013 registrerades tre nya hundraser hos Svenska kennelklubben här i Sverige. Alla tre raserna är gamla och välkända i övriga Europa. Här gör vi en liten presentation.

Och säger: Välkomna till Sverige!

 

Kraševec.jpg

Kraševec”. Licenserat under Public domain via Wikimedia Commons.

Kraski ovcar är en rejäl herde- och vakthund. En riktig bergshund med rötter i Karstbergen i Slovenien. Först benämndes rasen också Karst, efter bergsmassivet, men senare när Slovenien ingick i Jugoslavien, kallades den Illyrian Shepherd Dog.

Den här hunden har gott rykte om sig att vara mycket modig och trogen sin ägare. Den har i århundraden skött sitt arbete som herdehund och får anses hyfsat stabil i psyket. Den kan ha en väldigt avvaktande inställning till främlingar och vakta de sina intensivt, och det här är det man måste hålla koll på som blivande hundägare. Som alltid när man köper valp ska man gärna lära känna föräldradjuren och ta god tid på sig när man väljer.
Läs mer om kraskin hos SKK.

 

Ciobanesc romanesc carpatin är, precis som kraskin, en bergshund med slaviskt ursprung, men den här kommer ifrån Karpaterna i Rumänien. Även carpatinen är en herdehund men den har historiskt mer vaktat, både sin hjord och sina människor, och skyddat dem. Det här är en orädd hund med ett lugnt och stabilt temperament.

Rasen lämpar sig dock inte i stan, och inte i lägenhet, utan är definitivt framtagen för att vakta. Som när det gäller övriga valpköp ska man förbereda sig väl, och veta vad man vill ha och förstås vad man inte kan ha.
Läs mer om carpatinen hos SKK.

 

Tysk spets/grosspitz är en klassisk spetshund, och den här tyska specialaren finns i tre storlekar, även i Sverige, liten; kleinspitz, mellan; mittelspitz och nu grosspitz, alltså stor spets. Dock är det ingen jätte precis, utan mankhöjden landar på 46 cm.

Det här är en av Mellaneuropas äldsta hundraser som faktiskt fanns redan på stenåldern. En stabil och positivt lagd hund, som älskar att lära sig nya saker. Även den här hunden har dock viss vaktinstinkt som man behöver vara medveten om.

I övrigt kräver pälsen en del vård, och som med andra håriga hundar blir det enklare ju tidigare i hundens liv man börja med pälsvården.
Mer om grosspitzen finns förstås hos SKK.