3 enkla övningar som stärker din hunds kropp
Foto: Malin Karlsson.

3 enkla övningar som stärker din hunds kropp

Gillar du att vara aktiv med din hund? En härlig dag utomhus är något av det mest hälsosamma vi kan unna både oss själva och våra hundar. Genom att hitta en bra balans mellan motion och återhämtning ger du din hund fina förutsättningar till ett friskare liv. Lägg därtill gärna in ett par enkla övningar för att stimulera rörlighet och muskler någon gång i veckan.

Alla hundar mår bra av och gillar att röra på sig men hur mycket motion är lagom? Det finns inget enkelt svar på den frågan och faktorer som ålder, hälsa och ras spelar naturligtvis roll. Generellt är det mer skonsamt att hålla motionen på en jämn nivå utspritt över veckan. Då får hunden möjlighet att använda sin kropp regelbundet och anpassar styrka och kondition till sina aktiviteter. Vardagsmotion kan vara allt ifrån en tur runt kvarteret till en riktig långpromenad i skogen. Lek och bus är en form av motion, planerad träning en annan.

Håll koll på vardagsmotionen med hjälp av ”Belastningsgungan”

Tänk dig en gammaldags gungbräda som stod i lekparkerna förr. Vid mitten av gungan finns ett fundament, en ställning, som håller upp själva brädan från marken. Fundamentet illustrerar hundens fysiska förutsättningar. För att bygga ett stabilt fundament som stärker din hunds kropp använder du enkla grundövningar. Du hittar exempel på tre sådana i slutet av artikeln.

Gungbrädan har sedan två sittplatser mitt emot varandra. På ena sidan sitter ”Fru Belastning”, på den andra hittar du ”Herr Vila”. Tänk dig nu att det finns en skala som visar hur långt det är från mitten och ut till de båda sittplatserna. Varje gång din hund motionerar tar den ett kliv från mitten och ut mot ”Fru Belastning”. Varje gång den vilar kliver den ut mot ”Herr Vila”. Matcha aktiviteter och vila så att gungan väger jämnt; mer motion – mer vila. Genom att motionera och vila växelvis så hittar du en bra balans på vardagsmotionen.

Stärk din hunds kropp – tre enkla övningar du kan göra hemma:

  1. Gåträning
    Gå sakta i till exempel lite högt gräs eller över låga ribbor eller grenar. När hunden lyfter ett ben i taget i lugn skritt, använder den sina muskler rätt. Gåträna 50 meter i naturen eller fem gånger fram och tillbaka över exempelvis några ribbor eller en stege i gräset.
  2.  Serpentiner
    Gå sakta på ett plant men mjukt underlag, gräsmatta eller liknande. Trampa fram i stora mjuka bågar och låt hunden böja sin rygg åt båda håll. Gör inte för snäva bågar och ta gott om tid på er så att hunden hinner sträcka sin yttersida i lugn och ro innan ni byter håll. Vill du ställa ut något att sikta på fungerar vanliga hinkar utmärkt.
  3. Långa gubben
    Välj ett stadigt träd eller en låg rundad sten med mjuk mossa ovanpå och kläm fast många små godisbitar hela vägen nerifrån och en bit upp. Du kan också hålla godis i handen och låta hunden knapra därifrån. Se till att det finns rejält stöd för frambenen och är plant och ohalt där bakbenen står. Låt hunden sträcka sig efter godiset – bakbenen ska stå still nere på marken hela tiden, den ska inte hoppa eller klättra. Dröj kvar en kort stund i utsträckt läge och låt din hund känna efter hur lång den är. Hunden bestämmer alltid själv hur långt den vill sträcka sig.

Text: Annika Falkenberg. Foto: Malin Karlsson.