3 enkla övningar som får din hund att hålla sig i god form

3 enkla övningar som får din hund att hålla sig i god form

Med bara tre enkla övningar hjälper du din hund att hålla sig i god form. Använd den natur du har runt dig eller föremål du redan har hemma så fixar du enkelt de redskap du behöver för er träning!

Bygg upp fysträningen för din hund utifrån de grundrörelser alla hundar har med sig från födseln – då lär du din hund att röra sig sunt. Du påverkar hundens kroppsminne så att den rör sig bra hela tiden, inte bara den stund ni tränar tillsammans.

Bygg fysträningen på tre saker:

  • Koordination: tränar hundens nervsignaler så att den rör sig i balanserat och bygger samtidigt upp styrka i de bärande musklerna i hela kroppen.
  • Rörlighet: hjälper hunden att både sträcka ut och dra ihop sin rygg och sina ben så att den rör sig smidigt med ett vägvinnande steg.
  • Stadga: tränar hundens styrka och kontroll i alla små muskler nära ryggraden och runt alla leder i benen. Det gör kroppen stadig när hunden rör sig snabbt. Risken för skador minskar.

 

1. CAVALLETTI – GÅTRÄNING

Hunden lyfter ett ben i taget – och går i skritt. Den arbetar med sina bärande muskler i front, rygg och bak på samma gång.

UTRUSTNING:

Något hunden kan kliva över och som ligger still, till exempel en vanlig stege, grenar du hittar i skogen, hoprullade handdukar, kvastskaft eller något annat du har till hands. Fem till tio ribbor är lagom.

I naturen hittar du lite högt gräs, mjuk mossa, nedfallna löv, vatten, sand eller något annat mjukt hunden kan trampa i.

GÖR SÅ HÄR:

1. Lägg ut ribborna så att hunden trampar med en tass mellan varje ”pinne”. Lägg så pass högt att den lockas lyfta på benen men inte så högt att den studsar eller lutar sig åt sidan. Hundens handled är ett bra riktmärke för ribbornas höjd.

2. Gå lugnt fram mot cavallettin och beröm eller ge godis när hunden kliver över första ribban. Belöna så att hunden fortfarande har nacke och huvud pekandes rakt fram och inte svankar med ryggen.

3. Gå tillbaka till starten och börja igen. Öka på med ett eller ett par steg varje omgång.

4. När hunden förstår vad den ska göra går ni genom hela övningen utan att stanna. Upprepa övningen tio gånger varje pass.

TIPS: Du kan också lägga godbitar på marken mellan varje ribba, för att lära hunden att gå lugnt genom cavallettin.

2. SERPENTINER

Hunden svänger mjukt – och böjer sidorna åt båda håll. Arbeta växelvis åt höger och vänster.

UTRUSTNING:

Något hunden kan gå runt i en mjuk båge, till exempel en vanlig hink, en låg pall, en vattenfylld pet-flaska eller något annat du har hemma. Bygg på med fler efter hand. I naturen hittar du; träd, buskar, stubbar, eller stenar som är lätta att gå runt.

GÖR SÅ HÄR:

1. Gå lugnt fram mot den utställda hinken. Belöna när hunden är på väg fram, på baksidan och när den kommit runt till andra sidan. Du kan belöna många gånger på ett varv i början. Placera belöningen i den riktning hunden rör sig.

2. Lär hunden gå åt andra hållet. Gör bågen så pass stor att hunden går runt med lugna, fina steg.

3. Ställ ut två eller flera hinkar med ett par meters mellanrum. Hunden ska ha plats att ta några steg med rak kropp innan den byter hink.

4. Träna mest åt det håll din hund har svårast att böja sig. Upprepa övningen tio gånger varje pass.

TIPS: Droppa gärna en godbit på marken framför hunden om det går för fort eller den har svårt att hitta sin väg.

3. TRÄDSTAMMEN

Hunden står med rak rygg och varje ben i sitt ”hörn” – den håller balansen genom att spänna hela kroppen.

Placera hundens ben så att den står parallellt. Den rundade formen på trädstammen gör att hunden måste spänna hela kroppen för att hålla balansen.

UTRUSTNING: En liggande trädstam. Lägg på en liten matta eller handduk om det är halt. Använd ett brett halsband eller en sele att hålla i. Den här övningen görs bäst ute i naturen.

GÖR SÅ HÄR:

1. Lyft eller locka upp hunden på stammen.

2. Hjälp hunden att ställa benen rätt genom att placera tassarna i fyra ”hörn”. Håll kvar handen under hundens mage eller runt ett ben om den behöver lite stöd för att stå kvar.

3. Räkna långsamt till tio – hunden ska stå stilla hela tiden.

4. Gå fram ett par steg på stammen och räkna till tio en gång till. Lyft ner hunden när ni tränat klart – låt den inte hoppa! Upprepa övningen tre gånger varje pass.

TIPS: Lägg en godbit på stammen framför hunden som den kan fokusera på när du räknar. Säg varsågod när det gått tio sekunder.

 

TEXT Annika Falkenberg FOTO Malin Karlsson

Aktuellt