3 enkla knep som gör din hund lyckligare
Att låta hunden få utlopp för sitt naturliga beteende gör den lyckligare och mer tillfreds.

3 enkla knep som gör din hund lyckligare

Att ge djur möjlighet att bete sig på sitt naturliga sätt och utforska och påverka sin omvärld kallas berikning.– Om din hund får utlopp för några av sina naturliga beteenden blir den lyckligare och mer tillfreds – och det är både enkelt och roligt att tänka berikning i vardagen, säger Emma Almquist, etolog och hundinstruktör.

För att överleva behöver en hund mat, vatten, rastning och visst socialt umgänge.

– Att bara ge hunden mat och vatten är inte berikning. Om hunden däremot lyckas få sin mat genom att använda nosen i en aktiveringsmatta eller genom att lösa ett spännande problem – då är det berikning, säger Emma Almquist.

Hunden äter och får näring men får samtidigt en extra givande stund då den letar efter maten.

Att träna hunden och låta den lösa problem kan också vara berikning. Några andra saker som brukar nämnas som berikning är att låta hunden gräva, gnaga på ben och jaga. Behoven kan också se olika ut mellan olika individer och raser.

– En golden retriever kan behöva bära på saker, medan för en terrier är det viktigare att få slita sönder saker. Vi har avlat fram vissa specifika behov under flera tusen år och de behoven försvinner inte bara helt plötsligt.

Välja bort kan också vara berikning

De flesta som har hund vill att den ska var så lycklig som det går. Men det kan bli för mycket av det goda.

– Berikning kan lätt missförstås som att det ska läggas till så mycket stimulans som möjligt – vilket leder till att hunden blir överstimulerad, säger Emma Almquist.

Att hunden har tillgång till en trädgård hela dagen där den ser massor av folk och fåglar, det är leksaker överallt och andra hundar kan räknas som berikning. Men det är också berikning att ge hunden möjlighet att gå undan.

Syftet med berikning är att ge hunden möjlighet att använda alla beteenden i sin beteenderepertoar – därför kan att vila och möjlighet att välja bort stimulans också vara viktigt.

-Då kanske någon säger ”men en hund kan väl alltid välja att gå och lägga sig”? Och vissa individer klarar det men långtifrån alla. Du måste se till att den möjligheten finns – din hund kanske behöver speciella förutsättningar för att klara av att lämna en situation.

Som exempel tar Emma Almquist sin hund Ossi som älskar människor. När hon åker och hälsar på någon vill han gärna vara med där saker händer.

– Han kollar in allt och alla hela tiden. Då måste jag se till att han har möjlighet att vila. Jag har alltid med mig en fluffig filt eftersom jag vet att han tycker det är mysig att sova i en sådan. Lägger jag hans favoritfilt på en avskild plats är sannolikheten stor att han både vill och klarar av att vila.

Vissa hundar kan ändå inte välja bort umgänget och kan behövas styras upp mer, och kanske få pausa i ett tyst och tryggt utrymme. Andra hundar är okänsliga för ljud och tycker inte människor är så viktiga och kan lägga sig och sova på en fest.

Individuellt vad som är berikning

Berikning kan alltså vara väldigt individuellt, konstaterar Emma.

– Du måste titta på din hund och se vad den gör, vad den gillar och hur den gör saker. En problemlösningsleksak kan passa och behövas i en hunds liv men i en annans liv är den inte en så bra idé, säger Emma Almquist.

En före detta gatuhund kan till exempel behöva få utlopp för sina behov att klura och tänka. Som gatuhund var troligen dagarna fyllda av problemlösning. Den behövde klura på hur den skulle få mat, var den skulle sova och hade sociala interaktioner med andra hundar och kanske även med människor.

– Många hundar som löst problem hela livet blir bra på det – och behöver få göra det, säger Emma Almquist.

Om en boll ligger under en möbel kanske en sådan hund helt sonika välter möbeln för att komma åt den.

– En annan hund blir däremot superfrustrerad och helt tokig av att den inte får ut maten omedelbart ur kongen. Du behöver titta på vad som händer – behöver din hund hjälp för att lösa problemet eller en annan typ av berikning?

Emma Almquist understryker vikten av att kunna läsa sin hund och dess kroppsspråk. När den blir totalt fixerad eller frustrerad har den troligen fått för mycket av någonting.

– Då är det inte berikning – bara jobbigt. Planera och utvärdera din berikning efter din hund.

Tre tips på enkel berikning i vardagen:

  • Gör en doftpromenad
    Ställ klockan på 30 minuter, gå ut och låt hunden sniffa på allt den vill och bestämma var ni går. När tiden börjar ta slut styr du den lite hemåt.
  • Servera maten så hunden får välja
    När det är dags för mat lägger du hundens vanliga mat i matskålen och lägger dessutom i tre andra matbitar; en som hunden gillar jättemycket (kanske en köttbit) en neutral (kanske sallad eller gurka) och sedan något mindre smakligt. Blanda runt maten i skålen. Sedan låter du hunden dofta, pilla och välja.
  • Ge hunden en ny upplevelse
    Vi människor är vanedjur och gör ofta samma saker på samma ställen varje dag. Åk till ett nytt ställe och låt hunden utforska en ny miljö. Om din hund inte varit vid havet kan ni exempelvis ta en promenad på stranden.

OBS! Givetvis tvingar du inte en hund som är osäker att göra något den är rädd för. Locka inte, lyft inte ut hunden i det okända vattnet eller upp i gallertrappan. Det är hunden som ska välja och bestämma. Hunden ska ha kontroll – annars är det inte berikning.

 

Text: Lena Gunnarsson. Foto: Getty Images.