3 balans- och styrkeövningar för din grånos

3 balans- och styrkeövningar för din grånos

Gamla hundar tappar fort i muskelstyrka och muskelvolym. Inte minst brukar det märkas på hundens rump- och bakbensmuskulatur, ”motorn” hos hunden. Med stigande ålder lägger hundar allt mer vikt på frambenen medan bakdelen blir svagare. Det är också viktigt att behålla en bra corestyrka, den stabiliserande muskulaturen som stödjer rygg och mage. Övningarna i den här artikeln hjälper hunden att bygga just detta.

Här nedan delar Anna Larsson, instruktör, föreläsare och författare, med sig av några skonsamma balans- och styrkeövningar – som givetvis fungerar lika fint för yngre hundar.

Sfinxen

Be din hund att ligga ner eller locka den ner med en godbit. Målet är att hunden ska ligga rakt som en sfinx. Sätt sedan handen med en godbit på hundens nos. Dra handen långsamt uppåt och lite framåt tills hunden blir stående. Belöna. För sedan handen nedåt och inåt mot hundens bröst och locka hunden långsamt ner i liggande igen. Målet är att hunden gör skiftena mellan ligg och stå utan att flytta på sina tassar eller sätta sig. Repetera 3-5 gånger.

Går övningen ovan bra? Då kan du försvåra den genom att hunden nu ligger på en luftmadrass så underlaget blir lite instabilt. Jobba i övrigt på samma sätt.

Här får hunden arbeta med både sin coremuskulatur, baksida lår och baksida framben. En övning för både styrka, balans och kroppskontroll.

På tre ben

Be din hund att stå upp. Lyft försiktigt upp ett av frambenen och belöna när hunden står stilla och håller balansen på sina övriga tre ben. Sätt försiktigt ner benet och lyft sedan upp det andra frambenet. Går det bra, prova samma sak med bakbenen. I början håller du bara någon sekund men målet är att hunden stilla och med bra balans kan stå med ett ben lyft i upp till 10 sekunder. Repetera två gånger per ben.

I den här övningen ser du om hunden är lika stark i sin vänstra och högra sida. En övning för hundens coremuskulatur och balans.

Framtassar på

Locka hunden att sätta upp framtassarna på ett lagom högt och stabilt föremål; en badrumspall passar de flesta hundar. Belöna i början bara att hunden står stilla med framtassarna på pallen. Be eller locka sedan hunden att sätta sig ner. Målet är att hunden har kvar framtassarna på pallen och bara sjunker ner med rumpan. Låt den sitta några sekunder och locka den sedan att ställa sig upp igen genom att höja godiset. Även nu ska framtassarna vara kvar på pallen. Repetera 3-5 gånger.

En övning som påminner om när vi gör knäböj. Här arbetar hunden med påskjutet och styrkan i bakdelen, hundens ”motormuskler”. Ju högre föremål desto mer vikt lägger hunden på bakdelen.

 

Text: Anna Larsson. Foto: Getty Images, privat.

 

Är instruktör och föreläsare samt författare till boken Rallylydnad – från grunder till mästare. Har tagit EM-guld, NM-guld och två guld och tre silver på SM, samt kommit fyra på VM i heelwork to music. Har även tävlat i bland annat vallning, rallyldynad, tävlingslydnad, nosework och agility.

Aktuellt