10 kul hjärnaktiviteter som berikar din hunds liv

10 kul hjärnaktiviteter som berikar din hunds liv

Plocka fram ditt lekfulla jag och ge både dig och hunden en kul och stimulerande stund tillsammans. Här några enkla lekar och vardagsaktiviteter som ger hunden den så viktiga mentala stimulansen.

1. Välj rätt hand. Håll händerna bakom ryggen och ta en godis i ena handen och håll fram, precis som du leker med barn. Men här är hunden överlägsen eftersom den kan lukta sig till rätt hand. Väljer hunden fel hand, vänta ut den tills den väljer rätt och gör om. Det kan ta några gånger innan den förstår vad den ska göra.

2. Kurragömma. En klassiker som funkar lika bra för hundar som ungar. Är ni fler hemma kan en person hålla i eller stänga in hunden medan du eller flera personer gömmer sig. Är det bara du och hunden får du träna hunden att vänta tills du ropar att den får komma. Här behövs inget godis, att hitta dig är belöning nog!

3. Gömma godis/leksak. Välj något ätbart hunden gillar med stark doft eller kanske en populär leksak, tuggben – och göm. Visa gärna vad hunden ska leta efter först och gör det inte alltför lätt om hunden är snabb. En del hundar ger upp snabbt och ber matte/husse om hjälp, men uppmuntra den att fortsätta leta, perfekt för att träna uthållighet.

4. Hjälpredan. Varför inte träna hunden till något användbart, som till exempel hämta posten, tofflorna, kopplet, eller plocka upp när du tappar något … Eller lär hunden att öppna skåpsdörrar och lådor, den får lättare grepp om du binder en handduk eller ett snöre i handtaget. Men ett litet obs här; har du saker i skåp och lådor du inte vill att hunden ska kunna komma åt ska du kanske skippa detta i fall du har en särskilt lättlärd hund med stor räckvidd …

5. Träna ordförståelse. Känner du till Chaser, bordercollien som kan över 1 200 ord och kan hämta rätt leksak bland 800!? Nu är ju just hon väldigt speciell, men alla hundar kan lära sig några ord och saker om du tränar med tålamod. Visa hunden föremålet, säg namnet och upprepa ofta. Du kan behöva träna under flera dagar. Sedan kan du prova om hunden kan hämta det bland andra föremål och successivt utveckla vokabulären.

6. Lär hunden städa. Hundar som gillar att apportera och bära saker brukar snabbt fatta den här aktiviteten. Sprid ut leksakerna på golvet, peka och låt hunden hämta dem och ge till dig, en i taget. Perfekt även i tv-soffan. Vill du göra det lite svårare, be hunden lägga sakerna i en hink eller låda.

7. Köp ett hundpussel/en aktivitetsleksak. Finns i många olika varianter och svårighetsgrader och kan hålla hunden sysselsatt en lång stund. Men givetvis är du med och hejar på. Du kan också göra egna leksaker.

8. Låt hunden jobba för maten. Lägg torrfodret i en pappkartong, handduk, plastflaska, (se upp bara så den inte kan få i sig till exempel plastkorkar eller annat olämpligt. Detta lämpar sig heller inte för hundar som tuggar sönder och sväljer ”allt”) utspritt över golvet eller kanske halvfryst i en Kong eller tom toarulle?

9. ”Lek rapport”. Här behövs två personer som hunden omväxlande ska gå till när ni ropar på den. Vill du göra det lite svårare, be hunden bära med sig något och lämna till den som ropar. Ytterligare svårare blir det om ni är ännu fler, och så ska hunden gå till rätt person.

10. Byt promenadrunda. Inget är så stimulerande som nya platser och nya dofter.

Och kolla här! Här finns det 10 tips till!

Källa: Puppyleaks 


Nyhetsbrev

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Vi är ett, hundarna och jag

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…