Torr, het sommar minskar risken för fästingar
Fästingar är otrevliga små kryp och något alla vill slippa, både hundar och hundägare. Förutom att de är äckliga blodsugare, kan de sprida farliga sjukdomar till både två- och fyrbenta. Men de gillar inte hetta och torka.
En extremt varm, torr sommar är besvärlig på många sätt för både människor och djur, men den är faktiskt extra besvärlig för fästingen som trivs bäst i fuktiga miljöer. Så inget ont som inte har något gott med sig. När det är för varmt borrar nämligen fästingen ned sig i jorden för att få fukt och skugga, istället för att sitta på ett grässtrå och vänta på att någon lämplig värd ska komma förbi.
Fästingar kan vara utan mat i ett år
Tyvärr är fästingarna seglivade djur, faktum är att en vuxen fästing kan leva så länge som ett år utan mat, så vill det sig illa kan de bida sin tid nere vid markytan, för att krypa upp igen efter vintern för att leta efter någon att suga blod av. Blir vädret mer fästingvänligt i september oktober finns också risk för att de som legat och tryckt under sommaren kryper fram då istället.
Het sommar och kall vinter missgynnar fästingar
Däremot är de nykläckta fästinglarverna känsliga för torka då det inte har samma förmåga att krypa ned i jorden och skydda sig. Så förhoppningsvis har den extremt långa perioden utan regn och med höga temperaturer sommaren 2018 inneburit att färre hundar och människor fått fästingar. Och det finns hopp för att antalet fästingar blir färre nästa år. Särskilt om vi dessutom får en mycket kall vinter utan snö.Då stryker många fästingar med.