10 SMARTA SOMMARTIPS

10 SMARTA SOMMARTIPS

Äntligen sommar och semester, här är 10 bra sommartips och goda råd från redaktionen, för lediga dagar tillsammans med hunden.

1. När din hund hänger med till stranden glöm inte att ta med ett parasoll som ger skugga, en skål och vattenflaska. Om hunden andas häftigt med tungan utanför munnen är det för varmt och hunden måste kylas ner. Ta till exempel en handduk och blöt den och lägg över hunden, det svalkar skönt.

2. Är din hund en riktig badtok? Då gäller det att vara lite uppmärksam, låt inte hunden bada i vatten som ser smutsigt ut eller är grumligt av alger. Risken finns att vattnet är giftigt hunden kan bli allvarligt sjuk. Kolla algläget på www.smhi.se

Om du har en långhårig hund som badar mycket finns det också risk för irriterad hud och fukteksem. Håll koll! Om hunden badar i havet är det bra att skölja av den i sötvatten efteråt. Hundar som badar mycket kan också få vattensvans som är en inflammation i nerverna vid svansroten. Du märker det på att hunden har ont och att svansen hänger rakt ner. Låt inte hunden bada mer och åk till veterinären om det inte blir bättre efter ett par dagar.

3. Planera bilturen om ni ska bila långt i sommar. Ett sommartips är att kolla ut lämpliga rastställe i förväg där ni kan stanna och låta hunden springa av sig. Glöm inte att ta med vatten och vattenskål, om inte annat finns det praktiska vattenflaskor, med inbyggd vattenskål, att köpa. Om hunden åker i en bur i bakskuffen så tänk på att det kan bli väldigt varmt där om solen ligger på, och bilens ventilation kanske inte når ända bak. Ordna med ett solskydd på bakrutan, finns att köpa på de flesta mackar. Brukar din hund må illa i bilen kan du förebygga det genom att inte ge någon mat innan ni åker. Men viktigast av allt är att aldrig lämna hunden i en varm bil, inte ens för en kort stund – det är livsfarligt!

4. Härlig, härlig men farlig farlig, även hundar kan bränna sig i solen, speciellt om de är korthåriga och har tunn päls. Smörj in hunden med solskyddskräm om du vet att din hund lätt bränner sig och ni ska vara ute många timmar är ett viktigt sommartips. Eller investera i ett kyltäcke som både skyddar mot solen och svalkar skönt. En tunn tröja skyddar också om solen är stark.

5. Fler hotell än man kan tro välkomnar hundar, men oftast måste man bo i speciella hundrum och tillgången på dem brukar vara begränsad. Tänk därför på att vara ute i god tid och boka rum i förväg så att du är säker på att få plats.

6. Att ta tåget är ett bra sommartips när man reser med hund, speciellt om den är så stor att du inte får ha den i kabinen på flygplanet. Hunden får dock inte sitta på sätet utan måste vara på golvet och får bara åka i 2 klass – sittkupé. Ska ni åka tåg utomlands tänk på att kolla med respektive tågbolag vilka regler som gäller. I de flesta länder kostar det att ta med hunden på tåget.

7. Allt fler bussbolag tillåter hundar. När det gäller färjor är hund också tillåtet men reglerna skiljer mellan bolagen, på vissa måste man boka reguljärbiljett och på vissa  måste man lämna kvar hunden i bilen på bildäck … Viktigt alltså att kolla upp vad som gäller innan man åker.

8. Om ni ska resa långt med hunden i bur, eller flyga, frys en vattenskål i plast full med vatten så kan hunden slicka i sig vätska utan att blöta ner buren den ligger i. Dessutom räcker vattnet längre.

9. Ska du/ni lämna hunden på hundpensionat, tänk då på att det alltid är mer eller mindre stressande för hunden eftersom det finns så många andra hundar och lukter och så mycket nytt som hunden måste ta in. Förbered vistelsen genom att besöka pensionatet tillsammans med hunden ett par gånger innan ni åker. När det väl är dags att lämna hunden går det lättare om man inte ”tycker synd om hunden” utan klappar den glatt och visar med hela kroppen att allt är okej.

10. Passa på att njuta av att kunna ta med hunden på restaurang, på de allra flesta uteserveringar är hunden välkommen, så sommaren är verkligen hundägarnas stora ”gå-på-restaurang-säsong”.

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Rätt beslut kan slita ett hjärta itu

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…