Wise Nose

Hundar nosar sig till cancer

I framtiden kan kanske hundar hjälpa till vid diagnostisering av cancer. Taxvalpen Whisky är en av de hundar som av föreningen Wise Nose skolas att sniffa fram cancer.

Anna Hielm-Björkman, docent i veterinärmedicin, är projektledare och jobbar med de hundar som via Wise Nose, i Helsingfors, skolas att känna igen lukten av cancer. Främst jobbar man med att hunden ur ett urval av urinprov ska kunna bekräfta vilket som tillhör en cancerpatient.

– Vi hoppas på att hundar ska kunna fungera som en kompletterande diagnostiseringsmetod vid olika former av cancer, berättar forskningsledare Hielm-Björkman.

Hundars känsliga näsa

De vet inte ännu vad det är som hundarna känner igen som cancerlukt i urinproven men hittills har de konstaterat att hundarnas näsa kan känna av en mindre mängd molekyler än vad modern teknik kan.

– Det handlar om lägre nivåer än vad dagens kemiska analyseringsmetoder kan uppfatta, berättar Hielm-Björkman.

I nuläget har de vuxna hundarna lärt sig känna igen prostatacancer och bröstcancer. För tillfället har hennes forskningsgrupp producerat två färdiga vetenskapliga artiklar som de hoppas på att publicera i år.

Källa: Svenska Yle

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Carros blogg: Rädda hundar behöver trygga koppelhållare

Våra experter

Kan jag smitta hunden med min förkylning?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?