Wise Nose

Hundar nosar sig till cancer

I framtiden kan kanske hundar hjälpa till vid diagnostisering av cancer. Taxvalpen Whisky är en av de hundar som av föreningen Wise Nose skolas att sniffa fram cancer.

Anna Hielm-Björkman, docent i veterinärmedicin, är projektledare och jobbar med de hundar som via Wise Nose, i Helsingfors, skolas att känna igen lukten av cancer. Främst jobbar man med att hunden ur ett urval av urinprov ska kunna bekräfta vilket som tillhör en cancerpatient.

– Vi hoppas på att hundar ska kunna fungera som en kompletterande diagnostiseringsmetod vid olika former av cancer, berättar forskningsledare Hielm-Björkman.

Hundars känsliga näsa

De vet inte ännu vad det är som hundarna känner igen som cancerlukt i urinproven men hittills har de konstaterat att hundarnas näsa kan känna av en mindre mängd molekyler än vad modern teknik kan.

– Det handlar om lägre nivåer än vad dagens kemiska analyseringsmetoder kan uppfatta, berättar Hielm-Björkman.

I nuläget har de vuxna hundarna lärt sig känna igen prostatacancer och bröstcancer. För tillfället har hennes forskningsgrupp producerat två färdiga vetenskapliga artiklar som de hoppas på att publicera i år.

Källa: Svenska Yle

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Rätt beslut kan slita ett hjärta itu

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…