Är hunden välkommen på arbetet?

Är hunden välkommen på arbetet?

Vad tycker man egentligen om hund på arbetsplats och restaurang? Är hunden välkommen eller inte till arbetet? Företaget Doggy har undersökt våra attityder till hundar.

Vill du ha med hunden till jobbet? Och vad tycker de som inte har hund om att det finns hundar på jobbet? Det visar sig att 50 procent av alla, det vill säga både hundägare och icke hundägare,  är positiva till att ta med hund.

Däremot är det inte lika många som sedan verkligen tar med hunden till arbetet. Endast 20 procent av de tillfrågade har rätt att ta med hund till sin arbetsplats. Det är alltså många som gärna vill ta med hund, och fler som tycker det är trevligt med hund på jobbet, ändå visar det sig att få arbetsplatser tillåter hund.

Att hundar påverkar miljön på arbetet positivt är nästan alla överens om. Hundägare och icke hundägare anser att hundar på arbetsplatsen leder till en mindre stressad arbetsmiljö.

Får hunden följa med på krogen?

Är det är tillåtet att ta med hundar till caféer och restauranger? Det visar det sig att endast 7 procent av alla hundägare känner till att det är okej att låta hunden följa med på krogen. Däremot vet de flesta  om att det är tillåtet på vissa ställen. De flesta hundägare, 62 procent, är positiva till att ta med hunden på restaurang. Men över hälften av de som aldrig har haft hund är negativa till att man tar med hunden på restaurang och café.

Vad säger lagen?

I samband med den nya lagstiftningen inom Livsmedelshygien har nu förbudet för att inte få ta med sig husdjur på restauranger och caféer slopats. Anledningen till att förbudet slopas är att man inte ser några hygienskäl som skulle tala för ett förbud. Det är dock alltid företagarna själva som bestämmer om de välkomnar husdjur eller inte in på sina restauranger, caféer eller på andra områden där det serveras mat eller dryck. Det lagstiftningen fortfarande säger nej till och där fortfarande finns ett förbud är i köksutrymmen. Alltså där det tillreds mat och hit räknas då till exempel matbutiker.

Som hundägare upplever många hinder för att ta med sig hunden i det offentliga rummet, såsom parker, bussar, tåg, museum, restauranger med mer.  De vanligaste orsakerna till att man inte tar med sin hund är att man som hundägare har dåligt samvete gentemot hundrädda och allergiker. Att man oroar sig för att hunden, då miljön kan vara stressande eller att hunden ska uppträda störande mot andra.

Källa: Doggy, Attityder till hundar 2018


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Rätt beslut kan slita ett hjärta itu

Våra experter

Tips för hundägare inför nyår

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…