Blogheader
Carros blogg:

Så ger du hunden ett självförtroende som Zlatan

Snart dags för avspark. VM 2018. Utan Zlatan. Fan. Jag och hundarna är besvikna. Mest Krutor, för han ser upp till Zlatan. Om vi ska vara helt ärliga ser han upp till alla, han är askort.

Mannen osar självförtroende. Han strider som lejon, ler med hela själen, har imponerande magrutor och droppar one-liners med attityd. Hans slott är verkligen inte byggt på pelare av sand för han levererar som en kung. Men likheterna slutar här. För Krutor är inte arrogant (med flit), han är ödmjuk. Och Zlatan… är Zlatan. Skruvbollar som gång på gång möter näthörnen i laserprecision och skott från mittfält som gör målvakten överflödig ger kanske karl rätt att brösta upp sig, slå ut med armarna och flina stort. Osäkra hundar borde inspireras av honom. För deras dåliga självförtroende kan skapa osäkerheter, och nervositet kan bli till rädsla. Dessa jyckar behöver bli mer Zlatan.

This is how it’s done doggy-style:

Vi börjar med grundträningen, värmer upp, springer runt koner och kickar boll:

 • Spårarbete, alla hundars ego-booost! De är nämligen grymma på det. Att få göra något man är grym på ger en kick. Så ta asplövs-Nasse och spåra tills ni inte orkar spåra mer.
 • Balansövningar ger ett sviktande självförtroende styrka då fysisk och psykisk balans hänger ihop. Börja på låga, breda hinder, det ska vara lätt inte läskigt. Ge hunden stöd om det behövs.
 • Vidgade vyer. Att låta hunden utforska nya miljöer i sin egen takt är bra. Ju fler ställen som kan hanteras med ro, desto coolare jycke i största allmänhet. Världsvan är ett bra ord.
 • Att själv få klura ut hur man får fram en belöning ur husse/matte är en nötknäckarlek som utvecklar självförtroende om det görs på rätt sätt. Börja med något enkelt, exempelvis: buffa på fotboll. Ha flera lätta kriterier så att hunden får lyckas ofta. Titta på boll, nosa på boll, röra sig emot boll, nospuffa på boll och så vidare. Lädret i krysset kommer med tiden. Använder du klicker undvik att bli klinisk som en hjärtkirurg, det låser de osäkra. Glada hejarop, lek och rörelse är bra saker när man tränar hund.
 • Kampa och låt hunden vinna. Låt jycken lyfta bucklan högt över huvudet och ta emot folkets jubel. Det må vara en slemmig kamptrasa och ditt jubel, men känslan ska vara som ett VM-guld.

Vi fortsätter med kondition och dansanta fintar:

 • Klara, färdiga gå! Starta på linje, du bredvid jycken, sparka iväg en boll (finger i selen om hunden inte kan stanna kvar). På domarens vissling tävlar ni mot målet. Hunden bör vinna och segern bör avslutas med vågen. Ps. Hundar är verkligen asdåliga på vågen, så förvänta dig inget här.
 • Finta jycken. Dribbla iväg och låt hunden jaga efter. När den fyrbenta sätter tassen på eller slår käftarna om bollen blir du Cristiano Ronaldo. Det vill säga du skriker som ett litet litet flickebarn, kastar dig på marken och håller hårt om ett ben (vilket som, det verkar verkligen inte spelar någon roll). Vissa hundar tycker det här är kul. Andra suckar, lyfter uppgivet handflatorna mot skyn och himlar med ögonen medan de inombords liksom pekar finger åt Ronaldo.
 • Skallträning (gärna med hunden på höga höjder) att få gasta är motsatsen till att hålla inne. Det finns inga introverta fotbollshuliganer (TYVÄRR!). Så låt den annars tystlåtne pälsbollen gapa som en övertatuerad galning med ett signalhorn i högsta hugg.
 • Balansövningarna försvåras nu genom högre eller rörliga hinder. Ha hunden i sele med handtag på så att du kan stödja när det vinglar. Åter är målet att lekfullt lyckas.
 • Apportering, viltspår, weight-pull vad som än får din hund att brösta upp sig, gör det, gör det ofta!

Vi avslutar med skott mot mål och matchberedskap:

 • Problemlösning. Hunden ska självständigt och utan hjälp lösa uppgifter; aktiveringsleksaker, foder i en burk i en låda som hittas efter att jycken följt ett utlagt spår, uppletande av föremål, godissök på främmande underlag som plåt, presenning, stege, vippbräda.
 • Jobba med emotionella motbetingningar och vänd din hunds känsla kring stimuli som skapar obehag. Som ljud, hundmöten, fotbollshuliganer eller regn för den delen. Att möta sina rädslor och vända känslan är att rensa ogräs där självförtroende bör gro. Det finns inga bollrädda fotbollsproffs. Eller jo, kanske ett, men honom har vi redan varit lite elaka och väldigt ärliga mot så vi släpper det.

Och till skillnad från Mr Millan kan jag säga: ”Do try this at home”. Oroa dig inte, Fido kommer inte blir en överlägsen skitstövel som vissa fotbollsproffs som inte alls är lika bra som Zlatan är.

På återseende

/Carro, Krutor och Koi

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?