jack russell terrier på jakt efter frisbee

10 aktiviteter för mental stimulans

Behöver du mer inspiration och tips på hjärnstimulerande vardagsaktiviteter? Här kommer tio till!

1. Ge hunden ett dagligt jobb. Kanske kan den hjälpa dig att hänga tvätt/plocka upp tvätt i tvättkorgen och ge dig, hämta vedklabbar till brasan i boden eller väcka barnen?

2. Bestäm träff med en kompis. Att få leka med, eller bara träffa en annan, trevlig, hund är både kul och stimulerande. Att träffa nya människor , eller andra djur, är också spännande och låter hunden använda alla sina sinnen.

3. Fixa en grävgrop åt hunden. Har du en trädgård och kanske till och med en övergiven sandlåda – perfekt. Här kan du gömma leksaker eller annat kul hunden ska gräva upp. Fungerar lika bra med snö eller en lövhög.

4. Lek monster. Här får du förstås känna in och vara lyhörd så att inte hunden blir rädd. Men känner sig hunden trygg med dig kan du smyga på den och vara lite läskig och jaga den, och sen byter ni, så att du är rädd för hunden. Avsluta med kramkalas.

5. Upptäck en ny miljö. Kanske kan hunden få följa med till djuraffären när ni ska köpa foder, prova att åka hiss, buss, sitta med på uterestaurangen eller titta på fåren på 4H-gården? Är det okej för jobbarkompisarna att den får följa med till jobbet en sväng? De flesta hundar är nyfikna av naturen, men ta det varligt om du har en försiktig hund, det ska vara en trevlig upplevelse.

6. Låt någon annan ta en promenad med hunden. Andra människor går andra vägar och gör annorlunda saker. Är det en person hunden – och du – känner er trygga med blir det kul och nytt.

7. Byt ut leksakerna. Det kan vara lätt att förköpa sig, och har du ett lager, låt bara hunden ha några leksaker i taget. Sedan kan du plocka fram och byta ut lite då och då så blir de nya igen.

8. Ge hunden något att tugga på. Ett märgben eller tuggben kan hålla hunden sysselsatt ett bra tag. Men håll ett vakande öga på tuggeriet så att hunden inte sätter i halsen.

9. Lär hunden något nytt. Kanske ett partytrick, eller gå all in för lydnadsövningarna, hunden bryr sig inte i fall den tränas att falla död ned på ordet ”Pang” eller göra en perfekt apportavlämning. Huvudsaken är att den får lära sig något nytt på ett trevligt, positivt sätt. Kanske har ni några gamla trick att damma av också?

10. Gosa, mys, klappa och prata med hunden. Att ge hunden din odelade uppmärksamhet är guld värt. Beröring gör att både två- och fyrbenta mår bra och att få hunden att känna att den är betydelsefull och älskad kan få den mest uttråkade hund på gott humör igen.

 

Källa: Puppyleaks

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Så får du valpen rumsren

Bloggar

Labradoren som snor allt

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven