Hundsporten som passar alla
Rallylydnad

Hundsporten som passar alla

Rallylydnad är hundsporten som passar alla förare och alla hundar, stora som små, gamla som unga. Den röda tråden är samarbete, kommunikation och glädje!

Inte konstigt att den tagit Sverige med storm. Enligt Svenska brukshundsklubben, SBK, så är det den näst största hundsporten i Sverige, efter utställningar om man ser till antalet hundar.

På Härliga Hunds egen Youtube kanal har vi en hel serie om rallylydnad där Nina Steinbach lär ut de allra viktigaste momenten. Börja med avsnitt ett och sen håller det på till avsnitt 11. Det sista avsnittet, nummer 12, kommer att publiceras i nästa vecka.

Denna vecka publicerar vi ett kort utdrag ur boken ”Nya hundra procent rallylydnad” av Ida Lindgren.

”Vad måste din hund kunna

Innan du sätter igång med rallylydnad så är det bra om du och hunden har lärt er de första grunderna som man får på valp- och allmänlydnadskurser. Baskommandona sitt, ligg, stå, liksom att kunna stanna kvar i de tre positionerna, är ett måste. Ni ska också ha övat in ögonkontakt och följsamhet. Träning av rallylydnad börjar med att lära sig sportens grundpositioner och grundfärdigheter.

Eftersom du får hjälpa och visa hunden genom momenten är det klokt att lära den följa dina händer. I många svängar och vändningar ska hunden flytta sin bakdel smidigt runt föraren och för att uppnå det krävs en hel del övning just på bakdelskontroll. Om man tar sig tid och övar på både åt höger och vänster så lönar det sig under hela resans gång, från nybörjarmomenten upp till mästarklass.

I de högre klasserna förekommer vänster- och högerhandling, vilket innebär att du går med hunden omväxlande på din vänstra och högra sida mellan och igenom momenten. Ju tidigare du lär hunden att gå på båda sidorna om dig, desto enklare blir det längre fram. Inbitna lydnadshundar som är drillade i att gå fot får kämpa en hel del för att röra sig följsamt på höger sida, men givetvis går det att träna in när som helst under hundens liv. Det handlar inte bara om att det är ovant för huden att går på höger sida, utan lika avigt kan det kännas för oss förare, men det gör rallylydnad till något utmanande och nytt även för oss.

Efter ett träningspass brukar man känna sig behagligt trött och vilka tankar som än snurrade i huvudet när man kom till träningen är borta. Rallylydnad förutsätter fullständig närvaro i det man gör. Man måste ha full koll på hunden, sig själv och skyltarna.”

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven