Underskatta inte vardagspromenaden!

Underskatta inte vardagspromenaden!

Som hundägare måste du ut i ur och skur minst tre gånger om dagen, för att ge din fyrbenta vän vad som behövs. Den viktiga vardagsmotionen får ni båda naturligt på köpet.

För många är den bästa stunden på hela dagen den gemensamma vanliga vardagspromenaden. Och du ska inte heller underskatta den, varken som vardagsmotion eller som tid tillsammans. För de flesta hundägare så är innebörden av ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” väldigt tydlig, och det är just det som är grunden i vardagsmotion. Det är något som görs varje dag, vilket väder eller vilka förutsättningar man än har. För vovven ska ut! Och en själv likaså.

Att motion är viktigt för oss människor vet vi alla, och det är minst lika viktigt för hunden. Det påverkar allt – muskler, matsmältning, välbefinnande. Och det påverkar dig på samma vis – muskler, matsmältning, välbefinnande. Därför är att ha hund det absoluta bästa hälsotips man kan ge!

Vardagspromenaden kan förstås se ut på många olika vis. Kanske du själv vill ha lite högre tempo, men ändå inte springa. Koppla upp vovven i ett bälte runt magen, och gå med stavar. Det får dig och vovven att jobba mycket mer. Ta en alternativ skogsrunda utanför spåret. Hitta dina egna stigar – det är roligt både för er båda.

Eller gör promenaden lite mer busig. Göm dig? Låt hunden söka? Kolla att hunden är uppmärksam på var du är, tittar hen bort en stund, passa på att göm dig bakom ett träd eller en sten, så får du se hur lång tid den tar för att hitta dig. Om du har promenadsällskap, turas om att gömma er och göra sök.

Eller hitta stockarför balansgång, stenar att sitta fint på, träd att gå sick sack mellan, blåbärsris att kliva med höga ben i, en backe eller ett mindre berg att bestiga. Skogen är ett äventyr i sig. Men även staden kan bjuda på många fysiska utmaningar om du har lite fantasi.  Går promenadstråket vid vatten kanske en simtur kan svalka, och att traska i vattenbrynet i lugn skritt är en av de bästa träningsformerna under de varmare årstiderna.

Men ibland så behöver det inte vara så påhittigt, en helt vanlig promenad i lagom långsam takt, där vovven kan nosa länge och väl på det som är lockande, och man själv kan vandra i tystnad och egna tankar – även den promenaden är viktig för er båda. För det är vardagspromenaden som är grunden för hälsa och välbefinnande. Både för dig, och din hund.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven