Hjälp kommunen hålla snyggt – och välj rätt påse

Överfulla tunnor är ingen vacker syn och kan dessutom dra till sig fåglar som hackar sönder påsarna. Hör av dig till kommunen om var det kanske behövs förstärkning eller tätare tömningar. Och välj rätt påse.

Hjälp kommunen hålla snyggt – och välj rätt påse

Vet du att det tar hundratals år för en vanlig hundbajspåse att brytas ned? Ja, kanske bryts den aldrig ned, utan blir mikroplast som hamnar exempelvis i havet. Eller i våra barn. Men inom tättbebyggt område måste vi förstås plocka upp efter hunden. Välj rätt påse.

Att hundägare tar upp efter sin hund är bra, eller, egentligen en självklarhet om hunden gör ifrån sig där andra hundar eller människor riskerar att trampa i det. Men överfulla papperskorgar/hundbajstunnor är heller ingen vacker syn, och kan göra att en del faktiskt struntar i att plocka upp eller slänger påsarna i naturen. Men för en vanlig icke-nedbrytbar hundbajspåse tar det cirka 10–20 år (!)  innan den sönderdelas till mikroplast, som i sin tur tar hundratals år innan de bryts ner, om någonsin.

Ser du en överfull tunna, meddela kommunen.  Bor du i Stockholm Stad finns en app som kan laddas ned för att rapportera detta samt trasig belysning, skadegörelse mm. Kanske kan du tipsa kommunen om att göra som i Karlstad, där man testat superpapperskorgar som rymmer åtta gånger mer än en vanliga och som meddelar när de är fulla. Ibland kan det kanske vara så enkelt som att kommunen borde byta till en större modell. Tipsa gärna också om populära hundstråk där det saknas tunnor.

Att plast inte bryts ned är förstås inget argument för att låta hundbajset ligga där andra kan trampa i det. Välj istället komposterbara hundbajspåsar, som exempelvis dessa på bilden nedan från biobagworld.com. De är tillverkade av vegetabilisk stärkelse och innehåller därför inte plast och är 100 procent komposterbara. Företaget Tikspac, som sätter upp gratispåsar för kommuner och fastighetsägare i utbyte mot annonsering, har samma typ av komposterbara påsar. 

    Komposterbara påsar.

Nedbrytningsbara påsar är också ett hyfsat alternativ, som dem på bilden nedan från Four Friends tillverkade av 100 procent återvunnen plast. Vid förbränning sker ingen negativ miljöpåverkan, men självklart om de hamnar i naturen. Så lägg dem i tunnan.

(Källa Håll Sverige Rent, Naturskyddsföreningen mfl)  


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven