Tips som minskar stress

Ingen vill att det ska se ut såhär när man kommer hem.

Tips som minskar stress

Brukar du komma hem till söndertuggade saker, förstörda möbler eller andra olyckor inomhus? Det kan vara tecken på att din hund blir stressad när den är ensam hemma. Här är några tips som kan hjälpa din hund att bli tryggare och lugnare.

Håll dig lugn
Är du stressad och orolig när du ska gå hemifrån kan det smitta av sig på din hund. Att ha ett långt tårdrypande avsked varje gång du ska gå ut genom dörren kommer inte få din hund att må bättre. Gå därför bara ut genom dörren utan att göra en stor sak av det. Det visar din hund att du inte är orolig och att allt är som det ska.

Aktivera hunden innan du går
En anledning till att hundar förstör saker kan vara att de har för mycket energi som de behöver få utlopp för. Ett tomt och tyst hus, där det inte finns någonting att göra, blir då stressande för hunden. Lösningen kan vara att aktivera hunden innan du åker hemifrån på morgonen. Gå upp lite tidigare och ta en längre promenad än vanligt eller lek en stund med din fyrbenta vän. Den fysiska aktiviteten tröttar ut din hund och den får lättare att slappna av när den är ensam.

Skapa en trygg plats
Din hund behöver ha en egen plats i hemmet där den känner sig trygg, dit den kan gå när den känner sig orolig och vill vara ifred. De flesta hundar gillar att ha en mindre plats som gärna ligger lite isolerat. Gör det mysigt och ombonat för hunden genom att bädda med en mjuk bädd.

Fixa underhållning som lugnar
För att lugna hunden när den är ensam kan du lägga fram en tröja, eller liknande, med din doft på. Det kan ge en känsla av att du är där, även när du inte är det. Du kan också försöka skapa lugnande ljud för din hund. Tv eller radio, på en vettig ljudnivå, kan ge sällskap till en stressad hund som känner sig ensam. Leksaker kan också fungera som underhållning för din hund. Det är viktigt att du försäkrar dig om att leksaken är säker för din hund innan du lämnar den oövervakad med den.

Straffa inte
Det går inte att straffa hunden för någonting den gjorde för flera timmar sedan. Hundar kan inte koppla tidigare beteende med ett straff den får lång tid senare, den kommer inte förstå varför du är arg. Så att stå och vifta med den söndertuggade skon och skälla när du kommer hem gör bara hunden stressad och kommer förmodligen leda till mer beteendeproblem och förvärrar bara situationen. Beröm istället hunden de dagar du kommer hem utan att mötas av några missöden innanför dörren.

Visste du att…
Enligt svensk lag får du inte lämna din hund utan tillsyn för länge. En vuxen hund bör rastas var sjätte timme dagtid, säger Jordbruksverkets föreskrifter. Äldre hundar och valpar behöver rastat oftare. Enligt SKK klarar en vuxen, tränad hund att vara ensam totalt fem timmar per dag. Hundvalpar som är under fyra månader ska inte vara ensamma mer än korta stunder.

(Källa: Iheartdogs.com)


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?