Känslor i jämvikt och Taylor Swift

Känslor i jämvikt och Taylor Swift

Är du spindelrädd förstår du känslan efter närkontakt med en åttabening. Känslan som får en att planlöst skutta runt, vifta med händerna framför bröstkorgen och profylaxandas. Du vet också att känslan släpper ju mer du skuttar, viftar och flåsar.  Det handlar om jämnvikt.

Flaxandet hjälper oss att återuppnå känslomässig jämnvikt efter ett stresspådrag ämnat att möjliggöra flykt. Flyr vi inte behöver energin ett annat utlopp. Det kan bli märkligt. Folk kan springa i cirklar, göra höga knähopp, skrika rakt ut eller sätta sig ner och bli väldigt tysta, gnaga på naglarna. Syftet är detsamma; att få ut eller stilla ett energipådrag som inte fick sitt tänkta utlopp.

När jag rehabiliterar reaktiva hundar vill jag först och främst råda bot på orsaken till rädslan bakom aggression. Men jag vill också se vad vi kan göra här och nu, hur vi kan justera omständigheterna så hunden hanterar trängda lägen bättre. Som för Kira. Kira gjorde utfall i kopplet mot hundar. Gjorde. Nu sjunger matte på Taylor Swifts ”Shake it off” och Kira gör precis det. Vi såg nämligen hur Kira skakade av sig efter mötena, en klassisk avreaktion hos hund. Så vi jobbade med det. Vi tränade mötesteknik; skvallerträning a lá Eva Bodfäldts och BAT enligt Grisha Stewart, men sen skakade vi också. Massor skakade vi.

Men innan vi kunde sätta igång hade vi en ytterst viktig faktor att fixa. Matte kände uppgivenhet och oro som så många med reaktiva hundar gör. Hon var rädd också. Och arg, arg på Kira som hållit på så här i flera år och rädd för att tiken slutligen skulle skada något. Hon ville dämpa sin hund, tysta och lugna henne. Kira ville inte vara lugn. För hon var inte den tysta nagelbitande typen, hon var den skuttande skrikande typen. Så först fick vi titta närmare på det där. V i pratade om skillnaden dem emellan och om oron. Känslorna satt hårt. Så vi lyssnade på Taylor Swift ett tag. Matte fick gå med ”Shake it off” i lurarna och hålla i kopplet medan jag tränade hennes fina hund. Delvis för att grundträna jycken, men mest för att få matte att släppa oron, hamna i dansant Taylor-mood så hon kunde bli aktivare än passiv i situationen. Taylor kan hjälpa till med sådant.

Efter några repeats på låten var matte motiverad, förväntansfull, säker och positiv. Och först i det tillståndet är det lämpligt att träna reaktiva hundar. Först då.

Så först nu kunde vi hjälpa Kira att släppa taget om känslan som alstrades vid mötet. Vi ville få henne att skaka av sig tidigare och tidigare. Vi gjorde det till en lek. Vi la signal på ”shake it off” genom att upprepa ”skaka” när tiken skakade. Andra gånger kampade vi och när den kampglada damen ruskade sa vi ”skaka”. Skaka av sig av stresspådrag och ruska kamptrasa är inte samma sak, två helt olika känslor råder. Två så olika känslor att de kan neutralisera varandra. Smart va!

Både matte och Kira fixade slutligen mötena galant. Träningen resulterade i en leende jycke som målmedvetet ruskade av sig de nedtyngande känslorna och gick vidare lättsammare i sinnet. Det kan bli så, när man går med och inte emot, när man avdramatiserar och ger utlopp. När man låter någon stå kvar i sina känslor medan man hjälper dem att flytta virrvarret ur kroppen så det inte tar över. Så kan det gå när man lyssnar på Taylor Swift.

Peace out!

/Carro, Krutor och Koi


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?