Bokhund på Stockholms stadsbibliotek

Teodora lyssnar uppmärksamt på Esther när hon övar på att läsa. Foto: Sandra Sporrenstrand

Bokhund på Stockholms stadsbibliotek

Stockholms stadsbibliotek har fått sin första fyrfota medarbetare. Den finska lapphunden Teodora kommer under våren att lästräna med elever från Gustav Vasa skola på Stadsbiblioteket vid Odenplan.

Teodora är en diplomerad bokhund och har tidigare arbetat tillsammans med sin husse Max Elnerud på Trosa stadsbibliotek. Nu startar de upp verksamheten på Stadsbiblioteket genom ett samarbete med Gustav Vasa skola.

– Många barn blir pressade av att läsa högt för en vuxen eller inför en klass, säger Max Elnerud, som till vardags är bibliotekarie på Barnens bokbuss. Men en hund rättar eller dömer inte om en läser fel. Sen är det också mysigt att umgås med en hund och då blir det lättare och roligare att läsa!

Max och Teodora har gått en ettårig utbildning som arrangerades av Linnéuniversitetet och riktade sig till lärare och bibliotekarier och deras hundar. De fick sitt diplom våren 2016, och Teodora är numera ett proffs på att lyssna på och motivera barn som läser.

– Eftersom barnen lästränar med Teodora i flera veckor så hinner de lära känna henne ordentligt och de brukar alltid få en väldigt fin och speciell relation, berättar Max.

Träffarna planeras tillsammans med skolan och utformas utifrån barnets egna förutsättningar, och kommer att äga rum i ett avskilt rum av hänsyn till hundrädda och allergiker.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven