Morrar hunden? Var tacksam.

Att en hund biter är alltid väldigt jobbigt för båda parter, även om den fysiska skadan inte blir så stor av en liten hund.

Morrar hunden? Var tacksam.

Rubriken kan kanske av en del upplevas som provocerande – inte ska väl en hund morra? Helst inte förstås, säger vi. Men om det sker, hantera det på rätt sätt.

Visst är det så att vi vill leva i så fin harmoni med våra hundar att inga morrningar ska behövas, varken från hundens eller människans håll. Många av oss gör också det, men OM nu hunden skulle morra åt dig eller någon annan person, var tacksam för att den ger dig den varning som morrningen faktiskt är. Ett morr betyder oftast ungefär ”Dig känner jag mig inte bekväm med på just nu, kom inte närmare!” Det ska alltid respekteras. Om inte annat för att slippa hamna i en konflikt som kan bli rejält stressande för både dig och hunden, särskilt om det går så långt att hunden inte ser någon annan utväg än att bita för att bli lämnad ifred. Det finns också stor risk för att er relation får sig en ordentlig törn förtroendemässigt.

Att banna och på olika sätt ”förbjuda” en hund att morra är som att plocka bort alla säkringar – istället kan det gå så illa att det smäller direkt istället. Utan förvarning. Skälet till att hunden morrar kan också variera; den kanske har ont, är rädd för att bli fråntagen en skatt, den känner sig osäker på din eller personens uppsåt och sinnesstämning eller så vill den helt enkelt bara vara ifred.

Så, om det finns situationer då du, eller någon annan person, och hunden hamnar i situationer som leder till att hunden morrar, backa undan och gå till botten med VARFÖR istället. Hittar du ingen naturlig förklaring, kontakta veterinär för att undersöka om hunden har ont någonstans. Är orsaken exempelvis att hunden vaktar eller känner sig osäker – ta hjälp av någon dokumenterat kunnig hundpsykolog som kan hjälpa till så att ni båda blir bekväma istället. Att en hund biter är alltid väldigt jobbigt för båda parter, även om den fysiska skadan inte blir så stor.

Glöm heller inte att en hund måste få ha rätt till att exempelvis få vila och äta ifred. Att den morrar då när den blir störd är kanske inte så konstigt… Många hundar gillar heller inte att bli fasthållna, till exempel i en kram. Det måste vi respektera.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven