Färre hundar behandlas med antibiotika

Foto Getty images

Färre hundar behandlas med antibiotika

Sverige och Norge ligger i topp när det gäller att använda minst antibiotika för hundar på djursjukhus i Europa.  I Sverige använder man bara hälften så mycket antibiotika som i andra europeiska länder. Det visar en ny studie av AniCura.

Studien omfattade drygt 3 200 hundar i sju länder och visar en nedåtgående trend i användningen av antibiotika. Man kartlade användningen av antibiotika för 3 231 hundar som besökte djursjukhus i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz och Nederländerna. Totalt var det 13 procent av hundarna i studien som förskrevs antibiotika, vilket är något färre än under 2016. Den vanligaste orsaken till antibiotikaförskrivning var för att förebygga infektioner vid operation. Jämfört med föregående års mätning har hälften av djursjukhusen i Europa minskat användningen av antibiotika.

– Det är glädjande att vårt arbete med att förbättra hygien och minska användningen av antibiotika nu ger mätbara resultat runtom i Europa, säger Ulrika Grönlund, kvalitetsansvarig på AniCura och fortsätter:

Sverige använder hälften så mycket antibiotika

– I Sverige ser vi att veterinärerna är fortsatt varsamma med antibiotika och använder bara hälften så mycket antibiotika som i andra europeiska länder.

I AniCuras studie var Norge och Sverige det länder där veterinärerna använde minst antibiotika. Även om djursjukhusen i såväl Danmark och Tyskland som Österrike och Schweiz minskade sin antibiotikaanvändning under året, förskrivs det fortfarande betydligt mer antibiotika i dessa länder.

– Det verkar inte finnas några direkta medicinska orsaker till varför förskrivningen av antibiotika skiljer sig åt mellan länder, utan handlar mer om vanor och rutiner. Överlag kan vi bli bättre på att bara sätta in antibiotika när det verkligen behövs, säger Ulrika Grönlund.

Studien om antibiotika i europeisk djursjukvård genomfördes under oktober inom ramen för AniCuras kvalitetsprogram (QualiCura) och är en del av AniCuras arbete med att kartlägga, följa upp och arbeta för en klokare användning av antibiotika för smådjur. 

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven