Kan vi prata med våra hundar?

Visst kan vi prata med hundar, men hur är det - förstår du vad din hund säger?

Kan vi prata med våra hundar?


Förstår du vad din hund säger? Ny forskning visar vad hundägare många gånger själva misstänkt – visst förstår man vad hunden menar när den ”pratar” med en.

I framtiden, kanske så snabbt som redan inom tio år så, kommer vi kunna prata med våra hundar. Det skriver tidningen Daily Mail i en artikel om professor Con Slobodchikoff vid universitet i Arizona. Han använder artificiell intelligens för att utveckla ny teknologi som översätter ljud från präriehundar, och nu är han säker på att samma teknik även kan användas för hundar och andra djur.

I forskningen håller han på att samla in tusentals videos av präriehundar som skäller och gnyr, videos som ska användas för att få fram en algoritm för att förstå och översätta hur djur kommunicerar. Det borde fungera likadant för hundar, säger Con Slobodchikoff till Daily mail.

-Vi kunde se att präriehundar kommunicerar i grupp och att de varnar varandra för faror, på ett mer avancerat sätt än vad man tidigare trott, säger Con Slobodchikoff.

Hur hundar talar till sin matte/husse

Men kanske det är så att många hundägare redan förstår sin hund? För de som inte har hund kan det låta galet, att hundägare kan förstå vad den menar när den gnyr eller skäller. Nu visar en ny studie att de flesta hundägare kan identifiera hundens känslor genom dess läten. Så här gick det testet till: Forskare spelade in ljudet av 18 hundar under olika aktiviteter. Det innebar bland annat när de mötte en främling eller skulle få mat.

Sammantaget kunde cirka 63 procent av de 40 deltagarna i studien identifiera hundens känslor genom ljudet som spelades upp. Siffran är betydligt högre än vad man kan förvänta sig av om man gissar menar forskarna.

Det visade sig också att kvinnor var särskilt bra på att förstå vad deras hund menade. Forskarna fann att kvinnor identifierade sina djurs avsikter korrekt 65 procent av gångerna, jämfört med 45 procent för män.

Hundägare var duktigare än icke-hundägare på att förstå vad hunden menade, där hundägare hade rätt 60 procent av gångerna mot icke-hundägares 40 procent.

Källa: Daily Mail

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla