UNG MED HUND Emma Westman, 14 år har nio hundar i familjen

UNG MED HUND Emma Westman, 14 år har nio hundar i familjen

 Fjortonåriga Emma Westman har nio hundar i familjen och hon håller på med allt från agility till spår. Men det är utställning hon brinner för.

Berättat för Susann Gson Engqvist, Foto Ulla Andersson, Mikael Westman

Hallå där vem är du?

Mitt namn är Emma Westman och jag är fjorton år. Jag och min familj har nio hundar, men jag har speciellt tre som jag aktiverar mest. En av dessa tre är en whippet på snart nio år, hon heter Saga och betyder extra mycket för mig, då hon är som min alldeles egna. Den andra är en australisk terrier vid namn Frejja. Hon är drygt ett år gammal. Den tredje är vår flat coated retriever som kallas Diva, hon är åtta år och börjar bli stel i lederna. Därför brukar vi mest spåra korta sträckor och leka i skogen.

Hemma hos oss bor även Calle, Nisse, Dag-Otto, Sessan, Hallon och det nyaste tillskottet i vår familj, Doris. De raser vi har är whippet, flat coated retriever, dvärgschnauzer och australisk terrier.

Var kommer du ifrån?

Jag bor i en liten by utanför Malung i Dalarna. Jag har en egen liten agilitybana på gården. Jag har skog precis bakom huset med massor av stigar och utrymme för olika hundaktiviteter. Bara fem minuters promenad från huset ligger Malung-Sälens Brukshundsklubb där även Västerdalarna Hundungdom håller till. Där finns stora planer och en välutrustad agilitybana. Fem minuters bilfärd från mig finns Malungs Kennelklubb, den ligger vackert vid älven. Där finns också stora planer och en agilitybana. Där brukar jag hjälpa till som funktionär på klubbens inofficiella hundutställningar, en på vintern inomhus och en på våren vid klubben. Genom att hjälpa till lär jag mig otroligt mycket om hur en utställning går till.

Vad brukar du och hundarna göra tillsammans?

Med Saga har jag tränat mycket agility och tävlat juniorhandling. Det jag främst lärt mig av Saga är att man kommer ingenstans utan tålamod. Med Diva har jag testat flera olika sporter, hon har varit en fantastisk hund att lära sig med. Med Frejja har jag precis börjat träna agility, men vi har hunnit gå ett par varv i utställningsringar också. Frejja är otroligt envis, så det är en utmaning att träna med henne, vilket gör träningen ännu roligare. Jag och hundarna går ofta promenader efter stigarna i skogen.

Vad är det roligaste du gjort med hund?

Nästan varje dag som hundägare är ju faktiskt som en dröm, men vissa dagar är bättre än andra. Ett exempel på en sådan dag är när jag, tillsammans med Saga, blev silvermedaljör på SM i juniorhandling 2013. Att under hela dagen få tävla med sin bästa vän i andra änden av kopplet var helt fantastiskt.

Har du någon dröm om vad du skulle vilja göra med dina hundar i framtiden?

Jag har otroligt många drömmar, en av dem är att ställa ut en egenuppfödd hund till utställningschampion. Att hålla på med avel är jag redan involverad i då min mamma och pappa har en kennel och vi redan haft några kullar. Hundavel tycker jag är otroligt intressant, så gissa om jag sitter med spetsade öron när mamma och pappas diskuterar med deras hundkompisar om avel. Till exempel samtal om vilken hane som passar med vilken tik och hur fördelar vägs mot nackdelar.

När upptäckte du att hund är det roligaste som finns?

Jag har under nästan hela mitt liv haft hundar. Jag var ungefär sex år när vårt intresse av att köpa vår första whippet blev till verklighet. Vi hittade en kennel i Malung som hade en valpkull, vi fick träffa valparna och bestämde oss till sist för en tik, Saga. Då Saga var lite blyg fick vi ta med hennes bror Calle över helgen, tills hon vant sig vid sitt nya hem, den helgen varar än. Något år senare tävlade jag med Calle och Sagas syster på Malungs Kennelklubbs inofficiella utställning i Barn med Hund. Det var början på mitt hundintresse. Jag började träna agility och freestyle med Saga. Whippets och vinthundar i allmänhet brukar vara envisa, jag brukar säga att vill Saga inte, då gör hon det inte. Jag har verkligen fått kämpa med Saga, och det har gett resultat.

Vad är ditt tips om man är ung och vill ha en hund?

Att visa för sina föräldrar att man kan ta ansvar för en hund är steg ett. Det kan vara genom att gå ut och gå med en grannes hund, eller att visa man är mogen nog för en hund genom att hjälpa till hemma. Att komma överens med sina föräldrar att man under tiden man inte är i skolan aktivera och promenera med hunden. Att faktiskt erkänna att man behöver hjälp, och komma överens med sina föräldrar att de behöver hjälpas åt så hunden får det den behöver under dagarna när man är i skolan. Sedan kan man även ta kontakt med en hundungdomsklubb och hjälpa till på deras aktiviteter och på så sätt visa sina föräldrar hur intresserad man är.

Har du några tips för den som har hund i familjen och vill hitta hundintresserade kompisar i samma ålder?

Om man blir medlem i en hundungdomsklubb eller en lokal hundklubb kan man få mycket tips och idéer på vad man kan göra tillsammans med sin hund. Närmaste hundungdomsklubb hittar man på Sveriges Hundungdoms hemsida. Jag har hittat flera hundvänner genom främst juniorhandling men även genom andra hundsporter. Jag har också hittat hundvänner genom mitt Instagramkonto emmahundar.

Och slutligen, vad är det härligaste med att ha hund?

Att man alltid har sällskap och att de aldrig någonsin sviker en. Har man haft en jobbig dag i skolan och kommer hem till hundarna som möter en med viftande svansar kan man inte bli annat än glad. En till sak är att man alltid kan lära sig mer, kunskapen om hundar tar liksom aldrig slut.

Är du också ung (upp till ca 25 år)  hundentusiast och vill var med i tidningen Härliga Hund? Hör av dig till redaktionen på red@harligahund.se

Här kan du läsa om 16-åriga Natalie Johansson från Malung och hennes hundliv.Natalie är idag ordförande i föreningen Sveriges Hundungdom.

http://www.harligahund.se/2017/07/30/natalie-johansson-16-ar-forst-ut-i-var-serie-ung-med-hund/


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?