Vad hjälper hundar oss med i framtiden?

Vad hjälper hundar oss med i framtiden?

Hur ser det ut i framtiden? Vad kommer våra hundar hjälpa oss med som vi inte har en aning om idag? Vad tror du?

Hundens arbetsområden blir allt större. Förutom att de hjälper polisen med bevakning eller tullen med person- och narkotikasök så är den sektor som växer mest kanske den inom vården. Vårdhundar är ett stöd för sjuka, barn, vuxna och äldre. Sen finns det hundar som hjälper barn att läsa, hundar som leder blinda och hundar som hjälper fjällräddningen.

Enligt en ny rapport från SLU, ”Värdet av hundar och katter”, ser det ut så här: Tjänster där hundar är involverade sammanlagda bidrag till samhällsekonomin uppskattas uppgå till cirka 7 miljarder kronor och sysselsätta mer än 8 000 personer.

400 hundar arbetar inom Polisen

Polisens drygt 400 hundar och Försvarsmaktens cirka 150 hundar används främst till bevakning, skydd samt person- och narkotikasök. Tullverket har 50 hundar och Kriminalvårdens drygt 20 hundar som används för narkotikasök. Polisen har utöver hundarna inom deras verksamhet, även kontrakt med cirka 80 eftersöks- och fjällräddningsekipage.

Tjänstehundar i privat sektor innefattar hundar inom vaktbolag, specialsök-, jakt-, drag- och vallningsverksamhet. I september 2016 fanns 283 godkända hundar inom bevakningsbranschen i Sverige. Specialsökhundar är utbildade för att hitta bland annat narkotika, mögel, vägglöss, cancer och PCB. Man beräknar att det idag finns cirka 60 hudnar som arbetar med detta. Allt enligt SLU-rapporten ”Värdet av hundar och katter”.

Vad gör hunden i framtiden?

Viltmästarförbundet uppskattar att antalet viltmästare och professionella jägare uppgår till drygt 250 stycken och många har en eller flera hundar i verksamheten. Det finns uppskattningsvis omkring 6 000 jägare och cirka 10 000 hundar som är involverade i eftersöksarbete av vilt i Sverige.

Detta är bara några exempel på vad hundar arbetar med idag. Frågan är hur kommer det se ut i framtiden? Vad tror du att hundar kommer hjälpa oss människor med, områden där vi inte använder dem idag? Vilka oanade möjligheter finns det? Vad tror du?

Diskutera på vår Facebook

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?