Fyra nya raser registrerades hos SKK 2017

Rat terrier är en av de fyra nya raser som registrerades i Svenska Kennelklubbens register under 2017.

Fyra nya raser registrerades hos SKK 2017

I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 895 000 hundar och 656 000 ägare.

Stabila siffror

Sammantaget visar statistiken över antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens stambok en stabilitet över de senaste fem åren med små variationer i siffrorna. Av de totalt cirka 75 000 valpar som föds i Sverige varje är omkring två tredjedelar rashundar registrerade i SKK. Enligt en undersökning som Novus genomförde under 2017 finns det totalt 881 000 hundar i Sverige. Våra hundar lever allt längre och blir omkring 12 år i snitt, tack vare allt bättre omvårdnad.

Fyra nya raser till Sverige

Fyra nya raser registrerades i Svenska Kennelklubbens register under 2017; cao fila de sao miguel, miniature american shepherd, rat terrier och treeing walker coonhound.  Cao fila de sao miguel kommer från ögruppen Azorerna och är en boskapshund som både vaktar och vallar nötboskap. Cao fila de sao miguel är den enda av de nya raserna som är erkänd av den internationella kennelunionen FCI.

De tre övriga är godkända av den amerikanska kennelklubben American Kennel Club. Miniature american shepherd är en storleksmässigt mindre variant av australian shepherd som egentligen inte är helt ny i landet men den har tidigare inte kunnat registreras. Av den anledningen registrerades hela 101 nya hundar av rasen under förra året. Rat terrier är precis vad namnet antyder, en terrier som använts som råttfångare medan treeing walker coonhound är en jakthund som främst använts för jakt på tvättbjörn men även på björn, vildsvin och puma. Sammanlagt finns nu 349 raser och rasvarianter registrerade i Svenska Kennelklubben.

Bella näst populäraste namnet

– Under 2017 seglade Bella upp i topp på namnlistan bland de hundar som registrerats under året. Men Molly som har varit ohotad etta ända sedan 2006 är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven