Vad har just din valp för personlighet?

Bichon havanais, en ras som blir alltmer populär i Sverige.

De populäraste hundraserna 2017

Labrador retriever fortsätter att utöka sitt försprång som Sveriges populäraste hundras och hundraserna på topp stärker sin ställning totalt sett. Bland de svenska raserna märks glädjande nog en fortsatt kraftig ökning av antalet drever.

2014 fanns drever inte med på topp 20 men återfinns i år på plats 11. Vad gäller övriga klättrare är det den lilla sällskapshunden bichon havanias som ursprungligen kommer från Kuba, som sticker ut mest. Fyra nya raser har registrerats under 2017, tre amerikanska raser samt en från den portugisiska ögruppen Azorerna.

Sammantaget registrerades 51 059 nya hundar i SKKs register, vilket är en marginell ökning med bara tio hundar sedan 2016. Populärast av alla hundraser var labrador retriever med 2 654 (+5,3 %) nyregistreringar före tysk schäferhund, som ökar med hela 684 hundar (+40,4 %) från förra året. Denna ökning beror på att SKK återigen registrerar hundar från Försvarsmakten och återspeglar därför inte en ökning i popularitet i stort.  Golden retriever är i år på tredje plats med 1 996 (+5,1 %) följd av jämthunden på fjärde plats 1 793 hundar (+4,7 %).

Chihuahua tappar

De sammanlagt nio olika varianterna av tax skulle komma på en femte plats med 1 573 hundar om man räknade dem som en ras och om man skulle lägga ihop de två hårlagen hos chihuahua så skulle den komma på sjätte plats med 1416 hundar. Chihuahua har därmed tappat rejält i popularitet sedan toppåren då kändisar som Paris Hilton på gott och ont gjorde rasen omåttligt populär. Detsamma gäller cavalier king charles spaniel som länge legat på topp-tio men som nu återfinns på 17:e plats.

En liten sällskapshund som däremot fortsätter öka i popularitet är bichon havanais som klättrat till 7:e plats med 904 registrerade hundar (+29,1 %) under 2017. Bichon havanais är en renodlad sällskapshund som beskrivs som naturligt gladlynt, lättlärd och något av en clown.

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven