Prishtina dog shelter, avsnitt 1: Vi hittar Libra

Yllkë Sheqiri Albrektson på Prishtina dog shelter I Kosovo julen 2017.

Prishtina dog shelter, avsnitt 1: Vi hittar Libra

För snart ett år sen var Yllkë Sheqiri Albrektson, som ursprungligen kommer från Prishtina i Kosovo på besök i staden igen. Detta besök blev upprinnelsen till ytterligare ett, över julen 2017. Det som startade det hela var en promenad på vägen för ett besök med Kosovos kulturminister. Men det kom en hund i vägen. Och denna hund är starten på en berättelse som vi kommer publicera på harligahund.se i ett flertal avsnitt.

Prishtina dog shelter, avsnitt 1

I 40 graders olidlig värme är Yllkë på väg till nationalbiblioteket i Prishtina för att träffa Kosovos kulturminister och flera poeter.

-Jag skyndar mig för att jag är sen. Innan resan så har många människor varnat mig situationen för hundar i Kosovo. Myndigheter som inte gör något, förutom när man klagar då svarar de med uppmuntran om att skjuta alla gatuhundar i Kosovo eller be veterinärer att avliva. Ingen bryr sig för att politikerna inte bryr sig.

Det är ett utbrett problem med gatuhundar. De finns överallt. Därför reagerar Yllkë inte när hon ser en äldre hund komma emot sig. Hunden tittar på Yllkë och hon följer honom med blicken.

En liten valp

-När han vänder om och går mot ett träd följer jag ändå efter. Under trädet ligger en liten valp. Hon har ett stort öppet sår, ligger helt utslagen och andas tungt. Hon drar en djup suck. Jag närmar mig henne och häller upp lite vatten. Försöker mata henne med hundgodis jag har i min ficka, men hon vägrar.

Libra när Yllkë Sheqiri Albrektson hittar henne i Kosovo.

I hennes blick ser Yllkë sina hundar som då befinner sig i Sverige. Ytterligare en hund kommer fram. Yllkë tror att det är hela flocken.

-Tårarna rinner, berättar Yllkë. Jag är arg. Jag är ledsen. I panik googlar jag och min man Sebastian efter hund och Prishtina. Jag hittar till Prishtina dog shelter och ett telefonnummer till grundaren Mentor Gashi. När jag ringer är han på väg till veterinären med en annan valp.

Prishtina dog shelter

-Jag är hos er om 10 minuter, säger han. Så börjar min och Sebastians resa för att få hem valpen Libra till Sverige och att via Prishtina dog shelter och StrayCoCo hjälpa gatuhundarna i Kosovo.

Hemma i Sverige har Sebastian och Yllkë två hundar, Nahla och Inti. Nahla är fem år gammal, toypudel/malteser och mycket duktig på nosework. Nahla har lärt mig allting, säger Yllkë själv. Hon är min bästa vän i livet.

Inti är två år gammal, toypudel/papillion. Hon är också mycket duktig på nosework men har ännu inte gjort färdigt doftprovet i eukalyptus. Inti gillar att leta svamp i skogen och att leka med bollar.

-Inti är den absolut snällaste och mest omtänksamma varelse som jag har träffat i mitt liv. Ibland funderar jag över hur fantastisk världen skulle vara om alla var lika omtänksamma som Inti.

Vem är du Yllkë?

-Jag arbetar heltid som projektledare för Rätt fram som är ett utbildningsprojekt för ensamkommande och finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor. Sebastian arbetar som programkoordinator på Världskulturmuseet i Göteborg. Vi försöker alltid ha våra hundar på jobbet eller att arbeta hemifrån så mycket vi kan. Vi lägger all fritid på hundarna och att arbeta för alla djurens rättigheter. Det tar mycket tid och kraft men i slutändan är det värt det.

-Som samhället ser ut idag så har ju djuren bara oss människor och då gäller det att vi talar för dem, säger Yllkë. Sedan jag kan minnas har jag varit rädd för hundar och katter och många andra djur. Mina första fyra år i livet spenderade jag i Kosovo och tror att jag därifrån fick med mig en syn på djur som gjorde mig rädd för dem. Som vuxen bestämde jag mig för att göra något åt denna rädsla och började lära mig om framför allt hundar och deras språk. Det ledde till att jag och Sebastian bestämde oss för att välkomna Nahla till vår familj. Nahla har som jag skrev ovanför förändrat hela min världsbild och gjort mig till den människa som jag alltid har velat vara. Därför är jag skyldig hundar detta. Att arbeta för deras rättigheter i samhället.

Nästa avsnitt om Prishtina dog shelter publiceras den 16 januari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla