Lita på hundens instinkt

Är du en snäll eller dum människa? Var så säker - jag vet!

Lita på hundens instinkt

Hundar kan veta om en person är god eller ond. Det visar ny forskning.

Om du är hundägare har du säkert sedan länge misstänkt att din vovve har oanade förmågor. I en studie publicerad av Neuroscience and Biobehavioural Reviews framgår det att hundar kan känna om en människa är snäll eller inte. Sen använder hundarna denna erfarenhet för hur de sen beter sig med människor.

Två scenarier

I undersökningen agerade hundägare ut olika scenarier framför sina hundar. Övningen gick ut på att ägarna själva låtsades kämpa med att öppna en behållare samtidigt som två personer passerade. I det första scenariot stod den ena förbipasserande passivt bredvid samtidigt som den andra personen försökte hjälpa hundens ägare att öppna behållaren. I scenario nummer två var den ena personen passiv samtidigt som den andra tydligt vägrade hjälpa till.

Hunden valde bort

Efteråt erbjöd båda personerna som spelat förbipasserande hunden på godis. Efter det första scenariot tog hunden emot godis från båda personerna. Vid det andra scenariot, där en av deltagarna hade varit otrevlig mot hundägaren, ignorerade hunden den oförskämda personen. Hunden valde helt enkelt bort att få godis från den person som vägrade att hjälpa hundens ägare.

Så nästa gång du märker att din hund verkar ogilla någon – tänk till! Det kan vara så att det är en snål och ohjälpsam person.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven