Tips för fyrverkerirädda hundar

Tips för fyrverkerirädda hundar

Hundpsykologen Anders Hallgren ger goda råd i nyårstider.

 

Fyrverkerier förstör våra hundar

Det är verkligen synd om alla hundar som skräms av fyrverkerier och man måste både förebygga att de blir chockade och i god tid träna dem samt hjälpa dem igenom oljuden på nyårsafton. Dessutom måste vi påverka våra politiker, de är alldeles för mesiga när det gäller detta ”firande” med att skrämma och skada med pyroteknik.

Men nu är det ju nyår inom bara några dagar och det finns några saker du kan göra för att minska risken att hunden chockas eller lindra dess ångest om den redan är rädd för fyrverkeri och skott.

Bäst är förstås om du kan åka bort någonstans till där det inte smäller – eller där smällandet i alla fall är mindre intensivt – bör du göra det. Hotell nära flygplatser brukar kunna ta emot hundar och hundägare – där är det garanterat tyst! Är där fullt kan du ändå kanske ta en biltur till området runt tolvslaget. Många hundar blir också lugnare i bilen, särskilt med stereon på som minskar ljud utifrån, och kanske täckt bur, men se till att den är ventilerat.

Be grannarna ta hänsyn och förklara varför. Prata med grannarna om att förhindra fyrverkeri före en viss tid på kvällen och efter t ex 01.00 nyårsdagen. Kanske kan du även sätta upp lappar i grannskapet?

 Hörselskydd. Helst bör du ha vant hunden vid att acceptera hörselproppar som finns att köpa på apotek. Man kan även ha fetvadd i öronen, det dämpar ljudet (inte bomull eftersom det kan fastna rester). Vänj din hund korta stunder i taget och låt den få leta godisbitar du placerar ut under tiden.

Under nyårsaftonen ska du:

  • Rasta hunden med en lång promenad innan smällandet börjar (bara det inte börjar alltför tidigt)
  • Ge hunden ett lugnande örtmedel, typ Valeriana Forte (hälsokost). Ungefärlig dosering 3 tabletter/dag för liten hund, mellanstor hund 6 tabletter/dag, stor hund 9 tabletter/dag fördelade morgon, middag, kväll. Adaptil-halsband med lugnande feromoner eller andra receptfria preparat kan också fungera.
  • Ljudisolera ett rum så mycket som möjligt med filtar för fönster och dörrar
  • Ha en bur eller koja i rummet (stäng inte burdörren) som är täckt med filtar, där hörs ljuden ännu mindre
  • Låta både disk- och tvättmaskin vara på, även om de går tomma – det är välkända ljud som kan maskera fyrverkeriljuden något. Bra musik på stereon är också ett förslag som dämpar knallarna och gör det trevligare för de tvåbenta.
  • Vara med hunden och försöka få den att leka eller vara upptagen med annat, t ex öppna godispaket med extra gott godis i
  • Tänka på att inte trösta eftersom det kan öka på hundens oro. Är hunden i panik är det ok att lugna och ge den trygghet

Det är kanske inte världens roligaste nyårsafton, men bättre att offra nyårsfirandet än hunden.

Obs! Ta aldrig med en hund ut till fyrverkerierna även om den verkar oberörd, rädsla kan komma plötsligt och i efterhand.

/ Anders Hallgren

Tips! Ljudträna i god tid till nästa nyår

Att träna bort rädslor tar tid och som förebyggande vill jag rekommendera en CD-skiva med inspelade ljud av åska, skott och fyrverkerier (Fyrverkeriljud för hundträning. Finns att köpa hos Jycke-Tryck AB: shoppen@jycke-tryck.se). När hunden är van vid ljuden kan du maskera oljuden med fyrverkeriljuden från skivan. Då kan hunden inte skilja ljuden utifrån från ljuden ur högtalarna.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Sandras blogg: Att leva ut sina känslor som hund

Våra experter

Kloka ord av Anders Hallgren

Tävla och vinn

Tävla med bästa bilden på din hund