Vem blir påverkad när du dricker?

Vem blir påverkad när du dricker?

Ibland blir husse märklig. Då luktar han skarpt, fötterna verkar vilja olika och hans blick hittar inte min, inte på riktigt. Han pratar högre, skrattar oavsett, ibland gråter han. Allt är mer på något vis. Det känns inte bra.

En gång när det var så, glömde han stänga dörren mot gatan, jag hade kunnat gå rakt ut i trafiken. Men jag gjorde inte det. Och ikväll är det nyårsafton, det är folk hemma hos oss, långbord och marschaller. Det står flaskor på diskbänken. Allas ord har blivit slarviga och husse glömmer att jag inte gillar granntanten, för han låter henne lyfta upp mig. Jag avskyr det. Hon hivar upp mig från golvet så snabbt att jag nästan slår huvudet i dörrposten, nästan. Någon borde sagt till henne, husse hade gjort det om han inte var märklig. Granntanten pussar mig i pannan och kuttrar, så jag vill hemskt gärna bita henne i näsan. Men hon luktar också skarpt så jag vågar inte. Jag morrar bara lite tyst, men då skäller husse på mig arg, och nyper mig i kinden. Det hade han aldrig gjort om när han luktar kaffe och plommonmarmelad som vanligt. Aldrig.

Nu har dumtanten äntligen släppt ner mig. Jag sicksackar mellan stolar och klackskor, försöker undvika ballongerna som kan smälla otäckt. Min vattenskål är tom. Då kommer en tjej som är kortare, de kallar henne ”barn”. Hon ser sur ut och trampar mig på svansen. Jag vet inte, men kanske är det med flit. Jag skriker men ingen bryr sig. Jag tittar efter husse och försöker förklara att ”barnet” är elakt och okopplat. Men han ser mig inte, han tittar bara igenom och vinglar till, lutar sig  mot altandörren, blinkar för långsamt och blåser rök mot himlen. Han gör aldrig så annars.

Så nu har jag lagt mig under sängen. Snart kommer det smälla och glittra på himlen. Jag avskyr det mer än granntanten. Plommon och kaffe-husse hade hållit mig sällskap och suttit nära, men det känns som att han kommer glömma det ikväll. Så jag stannar här. Det är tystare och inget vet var jag är. Det är nog bäst så. I morgon kommer han vakna ovanför mig och lukta så där som hundar aldrig gör. Jag tror det kallas ånger.

(Titeln på detta inlägg är en kampanj initierad av iq.se. Vi tycker den är viktig, jätteviktig.)

Gott Nytt År!/

Carro, Krutor och Koi


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven