Visa hunden naturligt

Hans Rosenberg med sina hundar Ecko och Ryssen.

Visa hunden naturligt

Naturligt, lugnt och sansat! Så ska en hund visas i ringen säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, SKK och utbildad exteriördomare för många olika raser. Han har själv en curly coated retriever och en mops.

-Det bästa sättet att visa hund på är ett fritt och naturligt sätt. Likaså är det viktigt med en fin kontakt mellan hund och förare. Visa hunden naturligtHunden ska stå på sin fyra ben i harmoni med sig själv. Som förare står du framför och ger uppmuntrande ord till din hund. Du kan ha små godisbitar i fickan som du belönar hunden med efteråt.

Visa hunden i ringen

Ja, det här med hur man ska visa upp hunden i ringen är en konst. Konsten är att inte springa fort – gå hellre raskt så hunden kan trava vid din vänstra sida. Utnyttja hela ringen tipsar Hans Rosenberg.

-På en retriever ska kopplet hänga nere vid sidan. När jag dömer retriever vill jag se hundens siluett. Jag vill inte att man håller i hundens svans. Allt för många håller krampaktigt i svansen för att de har sett andra göra det. När jag ber dem släppa svansen ser jag ofta en naturligt glatt viftande svans.

Inom utställningsvärlden pratar man ibland om att ”hänga” en hund. Det betyder oftast att man på vissa raser lägger halsbandet högre upp för att kunna styra hunden. Men givetvis ska hunden inte känna sig strypt och det ger sällan naturliga rörelser.

Det bästa sättet att visa hunden på i ringen är enligt Erik Rosenberg naturligt.

Det bästa sättet att visa hunden på i ringen är enligt Erik Rosenberg naturligt. Foto: Lena Widebäck

Bedöma avelsresultat

Hans Rosenberg påtalar utställning först och främst är ett sätt att bedöma avelsresultat. Det är ett tillfälle att få hunden bedömd i jämförelse med en rasstandard, rasbeskrivning. Standarden är det som styr domarens val och arbete i ringen.

En bedömning handlar dock inte enbart om den exteriöra delen, även hundens temperament vägs in. Till exempel står det i rasstandarden för cocker spaniel, att det ska vara en ”merry cocker”.

Själv dömer han ett flertal olika raser, han började med dem han själv födde upp och kände extra väl. Under åren har det tillkommit allt fler raser, på grund av eget intresse och ökade kunskaper.

-Sverige och Skandinavien har en väldigt gedigen domarutbildning, säger han. Det är många års arbete innan man blir färdig domare.

Lång erfarenhet

För att ens kunna söka till domarutbildningen i Sverige krävs lång erfarenhet av den eller de raser man önskar döma, exempelvis som uppfödare. I grunden ska man också ha en ringsekreterarutbildning. Det krävs också en godkänd utbildning i anatomi och bedömningsteknik samt ett godkännande från de rasklubbar som man söker på.

-Kom ihåg att en rasstandard beskriver en felfri hund – och denna hund finns inte verkligheten! Man brukar säga att alla hundar har minst tre fel, det gäller bara för domaren att upptäcka dem, avslutar Hans Rosenberg.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla