Hunden ökar tryggheten

Hunden ökar tryggheten

Var fjärde svensk uppger att hunden bidrar till att öka deras trygghetskänsla. Det visar ”Svenskarna och trygghet 2017”, en rapport framtagen av larmföretaget Verisure i samarbete med Kantar Sifo. 

Drygt var tredje svensk uppger att de inte känner sig helt trygga i sitt område. Det visar en ny rapport framtagen med syftet att undersöka hur trygga svenskarna känner sig idag. Men en hund hemma gör att många känner sig mycket tryggare. Hunden visar sig inte bara vara människans bästa vän, det är även en viktig bidragande faktor till känslan av trygghet. Var fjärde svensk uppger att de skulle känna sig tryggare om de hade en hund i hemmet.

Trygghet för barn

Lite äldre forskning visar också att hund betyder mycket för att barn ska må bra och känna sig trygga. Det är en liten studie som gjordes år 2015, på 643 barn mellan 6 och 7 år, som visar att en hund gör skillnad för att barn ska känna sig mindre oroliga. Resultatet pekar på att det kan vara en klok idé att skaffa hund, särskilt i familjer med barn som lider av oro. Forskarna på Basset Medical Center i New York konstaterade nämligen att bara 12 procent av barnen med hund i familjen led av oro eller ångest, jämfört med 21 procent av barnen i familjerna utan hund.

Hundmys frigör oxytocin

Lek och kel med en hund kan frigöra omvårdnadshormonet oxytocin, en signalsubstans som minskar stress och aggressioner och dessutom sänker halterna av stresshormonet kortisol.

Undersökningen ”Svenskarna och trygghet 2017” är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av larmföretaget Verisure med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer i åldern 18–74 år som bor i eget hushåll. Totalt har 4200 intervjuer genomförts med jämn spridning i Sveriges samtliga 21 län. Undersökningen genomfördes under perioden 25 september – 9 oktober 2017.

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven