Nose work i Skellefteå

Fordonssök är ett av fyra moment som ingår i tävlingen. Här visar Susanne Lindberg att hennes vorsteh Hagel har hittat en doftgömma. Foto: Jonas Björklund.

Nose work i Skellefteå

I helgen, den 1-2 december, arrangerar Rackarungarnas Hundskola, en stor nose work-tävling på Skelleftetravet. 

Enkelt förklarat kan man likna nose work vid narkotikasök för polishundar. Fast istället använder man vattenbaserad hydrolat av eukalyptus och lagerblad istället. Man droppar ett par droppar på en tops eller möbeltass och gömmer den inomhus, utomhus, på fordon och i olika behållare.

-Sedan får hunden söka upp doften och belönas för det, berättar Susanne Lindberg, som arrangerar tävlingen i helgen och är ägare av Rackarungarnas Hundskola i Skellefteå.

Det är många som ser fram emot helgen. Efterfrågan på platser har varit över förväntan.

-Det är ett oerhört stort tryck på tävlingarna. Bara till de 30 platserna per dag vi har i klass 1 anmälde sig 96 hundförare. Det är en tuff lottning när två tredjedelar inte får vara med. Så jag hoppas att fler aktörer arrangerar tävlingar så att sporten kan fortsätta att växa, säger Susanne Lindberg.

Tävlingsformen nose work blev officiell från 1 januari 2017 och har redan växt enormt.

– Tävlingsformen är verkligen genial. Hunden får använda sitt främsta sinne och känna sig lika duktig som en narkotikahund. Och förarens uppgift är mest bara att hänga med och imponeras av sin hund.

 

 

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven