Ny studie visar – hundägare drabbas mer sällan av hjärtåkommor

Med hund är man aldrig ensam. Kanske är det därför personer i ensamhushåll med hund håller sig friskare?

Ny studie visar – hundägare drabbas mer sällan av hjärtåkommor

Rapporter om hur hundägande påverkar oss positivt dyker upp då och då. Nu har en grupp svenska forskare i en stor studie – omfattande över 3,4 miljoner personer – sett samband mellan hundägande och minskad risk att dö av hjärtrelaterad sjukdom, jämfört med personer utan hund.

Studien som presenterades i november 2017 gjordes under ett års tid på drygt 3,4 miljoner svenskar i åldern 40-80 år utan tidigare hjärtsjukdom. Forskarna använde sig av information från olika svenska register, som Jordbruksverkets hundägarregister och Svenska Kennelklubbens register för att studera kopplingen mellan hundägande och hjärt- kärlhälsa.

– Ett mycket intressant fynd i vår studie var att resultaten var tydligast i ensamhushåll. Att vara ensamstående har tidigare rapporterats som en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom och det verkar som att en hund kanske kan neutralisera denna överrisk. Ett annat intressant fynd var att ägare till olika raser skiljde sig åt tydligt vad gällde hjärt-kärlhälsa, och vi observerade till exempel att ägare till hundar av olika jaktraser utmärkte sig som friskare, säger Tove Fall, veterinär och docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet som lett studien tillsammans med sin doktorand Mwenya Mubanga.

Tove Fall påpekar att studien inte kan ge ett hundraprocentigt konstaterande av att hundar faktiskt skyddar från hjärtsjukdom och förtida död. Som alltid finns många faktorer att ta hänsyn till, som att de personer som väljer att skaffa hund redan från början har lägre risk för hjärtkärlsjukdom exempelvis genom en aktiv livsstil.

Glädjande uppgifter hur som helst, men kanske tänker forskarna ändå lite fel när de studerar ”ensamhushåll”? För har man en hund är man ju inte ensam, eller hur?

Källa: Uppsala Universitet


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven