Beagle och schäfer ser förbryllade ut

"Vad är det där?" "Oklart. En katt?"

Vet din hund alltid att en hund är en hund?

Hundar kan ju som bekant se väldigt olika ut. Det finns inte en enda art i hela världen där utseende och storlek skiljer sig så mycket som hos just hunden. Men ändå verkar de alltid behandla varandra som hundar, i alla fall om de får komma nära och nosa på varandra en stund.

Vissa utseenden kan ju ibland försvåra kommunikationen, men när nosen får göra jobbet råder det ingen tvekan om att hundar betraktar alla hundar, hur annorlunda de än ser ut, som sina artfränder.

Men hur uppfattar de varandra om man kopplar bort deras viktigaste sinne, luktsinnet, och även hörseln, som kommer som nummer två i hundarnas värld?

Det här blev franska forskare nyfikna på och gjorde ett experiment med nio hundar av olika raser, kön och ålder.

Hund eller boll?

Först fick de börja med att lära hundarna som skulle medverka i experimentet att det lönade sig att se en hund. Hundarna fick från några meters håll titta på två bilder, en av en hund och en av något annat, till exempel en boll. Varje gång de gick till hundbilden blev de belönade. På så sätt fick man hundarna att förstå att det lönade sig att markera för en bild på en hund.

Sedan började själva experimentet. På samma sätt som tidigare fick hundarna två bilder att välja på, men nu var porträttbilder på hundar blandade med porträttbilder enbart på andra djur. Det kunde vara en ko, med samma teckning som en berner sennen, ett får, eller en människa med mycket fluffigt hår. För att man med säkerhet skulle kunna säga att hundarna klarat uppgiften och det inte bara var slumpen som gjorde att de valde rätt, skulle hundarna klara 10 av 12.

”Jag kan!”

Alla hundar klarade uppgiften! Vissa var lite snabbare än andra, men samtliga nio hundar prickade rätt minst 10 av 12 gånger.

Så den som kanske trodde att en labrador kan missta en bedlingtonterrier för ett får, en sheltie för en räv eller en bullterriervalp för en griskulting (förlåt alla bullisägare!) – glöm det!

Apropå det, här kan du läsa mer om bedlingtonterriern

Och när vi ändå snackar terrier, har du koll på sjuksystern Bella, en bullterrrier på jobbet?

Och du följer väl oss på Facebook?


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven