Antalet rashundar med stamtavla ökar

Det blir alltfler hundar i Sverige! Och antalet rashundar med stamtavla har ökat 5 procent på 5 år.

Antalet rashundar med stamtavla ökar

Blandraser är vanligt, nästan var femte hund är en blandras – men en ny undersökning visar att det är antalet rashundar med stamtavlor som ökar.

Andelen rashundar med stamtavla från SKK har ökat från 62 procent 2012 till 67 procent 2017. Nästan alla hundar är födda i Sverige och 9 av 10 finns ägarregistrerade hos SKK eller Jordbruksverket.

Det visar den undersökning som Svenska Kennelklubben, SKK, tillsammans med Agria Djurförsäkring och djurmatsföretaget Royal Canin låtit undersökningsföretaget Novus göra. 4 500 svenskar har fått svara på frågor kring sällskapsdjur.

Närmare 80 procent av hundägarna anger att deras hundar främst är sällskapshundar. Omkring en tredjedel av hundägarna uppger att de är medlemmar i en hundklubb. En tredjedel av Sveriges hundar har fått någon typ av tjänst köpt till sig under året. Vanligast är hundtrim, följt av hundkurser och hundpensionat.

Torrfoder populärast

Undersökningen visar att nära 100 procent av Sveriges hundar och katter huvudsakligen äter djurmat och de allra flesta äter torrfoder. Andelen katter som regelbundet också äter konserverad våtmat/burkmat är fyra gånger större än andelen hundar som gör det.

Vid jämförelsen mellan undersökningarna 2012 och 2017 visar resultaten på tydliga trender att hundarna blir fler och äldre, även om skillnaderna inte är statistiskt säkerställda.

Undersökningen är genomförd med webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Intervjuerna genomfördes under perioden 23 maj – 13 juni 2017 med en deltagarfrekvens om 63 procent.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?