Lilla valpskolan 4 – Pyssla med valpen och lär den slappna av

Del 4 i Härliga Hunds Lilla Valpskola handlar om att hantera valpen tryggt

Lilla valpskolan 4 – Pyssla med valpen och lär den slappna av

Det här är den fjärde delen av Härliga Hunds Lilla Valpskola. Tidigare avsnitt hittar du på www.harligahund.se

Det är viktigt att hantera valpen, det vill säga pyssla med den. Dels för att du själv måste kanske bära den, borsta pälsen, titta i öronen, torka tassarna, klippa klorna… Det sistnämnda bävar många för, rädda att skada hunden om man klipper i den blodfyllda pulpan som kan vara svår att se på mörka klor. Men klipper du ofta och bara någon halv millimeter åt gången går det oftast bra. Skulle det börja blöda är det inte så farligt som det ser ut, ta eventuellt på blodstillande vadd en stund och håll dig lugn så gör valpen förhoppningsvis det också. Man måste inte klippa klorna själv om man verkligen inte vill, men ge dig själv en chans, det är smidigt att kunna klara det själv. Men viktigast av allt är att hantering känns trevlig för valpen, det är mycket värt exempelvis om den måste undersökas av veterinär i framtiden.

Viktigt med avslappning och vila

Att träna valpen att slappna av och kunna vara passiv i olika typer av miljöer och bland andra hundar och människor är också värdefullt för framtiden, vare sig du planerar en tävlingskarriär eller vill kunna ha med hunden överallt. Den storvuxna valpen kan du placera mellan dina ben, med dess rygg mot din mage, en mindre ras kan du lägga på rygg i ditt knä om den är orolig. Stryk den lugnande på mage eller bröst. Är den motsträvig och vild, håll den mjukt men bestämt. Det ska inte vara en kamp, då får du backa och ta det i mindre steg. Att använda sig av en filt som bestämt plats att vila på kan också vara en bra idé.

En liten valp behöver sova och vila mycket, upp till 20 timmar om dygnet är inte ovanligt. De första nätterna kanske du sover bredvid den på madrass på golvet, eller så har du den i en valpbädd bredvid sängen. En del valpar är så självständiga att de kan sova ensamma i annat rum, men var lyhörd, det är viktigt att valpen känner sig trygg. Smyg aldrig ifrån en valp när den somnat, vilar ni tillsammans, lämna den när den är så där skönt avslappnad, men ändå medveten om att du går lugnt därifrån. Att göra lite småljud kan få valpen att känna sig lugn med att du inte lämnat den.

Låt aldrig någon störa valpen när den sover. Varje hund har rätt till en viloplats där den får vara ifred.

Häng med från början i Härliga Hunds LILLA VALPSKOLA

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven