Zak är årets narkotikasökhund

Årets narkotikasökhund Zak tillsammans med sin förare Niklas Delin med Öresundsbron i bakgrunden. Foto: Anders Roos

Zak är årets narkotikasökhund

För andra gången har springer spanielhanen Zak utnämnts till Årets narkotikasökhund. Zak och hans förare Niklas Delin, som arbetar tillsammans i en brottsbekämpningsgrupp i Malmö, fick utmärkelsen 2014 och efter ett fantastiskt arbetsår med 147 narkotikabeslag var det dags igen. 

– Det här var nästan roligare än första gången, säger en märkbart stolt förare som framhåller att Zak är en mycket speciell hund som aldrig har en dålig dag på jobbet.

Förra gången det begav sig berättade Niklas om Zaks väldiga energi och liknade honom vid en Duracellkanin.

Tullverkets sökhundar

– I dag är han mer rutinerad och slösar inte bort energi i onödan, berättar Niklas. Zak har dock kvar sin stora byteslust och kan arbeta oförtrutet dag efter dag utan att tröttna på sitt jobb.

Zak har också utvecklat sin förmåga att själv selektera i fordonsströmmar och Niklas berättar om ett minnesvärt beslag då Zak markerade på en bil som stod 50 m längre bort och just skulle betala avgiften till Öresundsbron. Niklas och Zak lyckades stoppa bilen och när den undersöktes på kontrollplattan markerade Zak under bilen där en specialbyggd låda monterats. I lådan fanns omkring 15 kg amfetamin.

– Utan Zak hade vi aldrig hittat narkotikan, säger Niklas. Dessutom ledde beslaget till att fler ärenden kunde utredas.

Som före detta bilmekaniker kompletterar Niklas sin hund och tillsammans är de ett mycket framgångsrikt ekipage i Tullverkets tjänst. Under året har de medverkat till 147 beslag till en beräknad samhällsnytta på hela 1,8 miljarder kronor. Niklas och Zak har också varit med och utvecklat inlärnings- och markeringsträningen för Tullverkets sökhundar.

Stockholm hundmässa

– Vi är ett väldigt bra team men vi har också duktiga kollegor, utan dem skulle det inte gå, avslutar Niklas.

Zak och Niklas Delin tar emot priset på Stockholm Hundmässa lördagen den 16 december på Stockholmsmässan i Älvsjö. Priset är ett resestipendium på 20 000 kr för Niklas och ett smaskigt ben samt 6 månaders foder från Royal Canin och en skön säng från Biabädden till Zak. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets polishund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven