10 sysselsättningar med en toarulle

Det är nu de börjar bli riktigt användbara. Tomma toarullar är helt enkelt grunden till många trixigt aktiveringsstunder för hunden. Foto Getty Images.

10 sysselsättningar med en toarulle

Träna balans, nosarbete, problemlösning, inlärning, kontakt och samarbete. Allt med en vanlig toarulle, lite godis och kanske ett snöre. Tipsen kommer från Hundsteg!

  1. Ge hunden en toarulle med godis i (du får trycka till kanterna på rullen så det blir som en liten låda) och låt den lösa problemet själv med att få ut godiset ur rullen. Du kan även tejpa igen den för att försvåra.
  2. Stanna hunden på ”stanna kvar” eller be någon hålla i hunden och gå från hunden till ett annat rum och göm en toarulle med godis i. Säg sedan till hunden att den får lov att söka efter toarullen för att därefter öppna den och äta upp godiset. Kom ihåg att hellre gömma väldigt enkelt i början än att hjälpa hunden hitta rullen – du lär då bara hunden att inte arbete själv. Försvåra sedan vartefter hunden blir duktigare på att självständigt arbeta. Du kan även gömma flera rullar för att sysselsätta hunden en längre tid och träna uthållighet.
  3. Knyt fast ett snöre i en toarulle med godis inuti och göm rullen halvvägs under en soffa. Låt snöret sticka fram och låt sedan hunden lösa problemet med att ta tag i snöret och dra fram rullen för att på så sätt få godiset i rullen.
  4. Lägg en toarulle med godis inuti på en byrå/staket/klyka i trädgren eller dylikt och låt hunden klättra och balansera för att nå den.
  5. Knyt fast ett snöre runt en toarulle med godis i och lägg den uppe på en dörr och låt snöret hänga ner så hunden når det. Låt hunden själv komma på hur den ska få ner toarullen. Det gör inget om det tar några timmar!
  6. Träna lydnad som t ex kom/sitt/ligg/stanna etc och belöna hunden med en toarulle med godis inuti. Exempel 1: Ropa ”kom” och hunden kommer, säg sedan sitt och ge hunden rullen så den får öppna den. Exempel 2: Låt hunden sitta/ligga kvar och gå iväg och göm en toarulle med godis inuti. Låt hunden gå och leta när du kommer tillbaka och hunden tar ögonkontakt med dig.
  7. Lek katt och råtta med hunden och låt hunden jaga ifatt en toarulle med godis i som du bundit i ett snöre. Låt hunden kämpa lite innan den får ta rullen.
  8. När hunden ätit upp godiset inuti toarullen så låt hunden lära sig att städa upp pappersbitarna och lägga dem i en papperskorg. Det här momentet tar tid att lära hunden, du når långt med tålamod och mycket beröm!
  9. Lägg 3 toarullar med godis i alla i en mjölkkartong. Ge hunden och låt den lösa problemet själv med att få ut godiset.
  10. Gå och lägg eller kasta ut två toarullar med godis i och dirigera hunden med handtecken till dem. Låt hunden få öppna rullarna som belöning.

Tipsen kommer från Härliga Hunds bloggare Sandra Tellström.

Läs mer om Hundsteg här.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven