Hundar för miljoner

Hundar för miljoner

P1-programmet Kaliber granskar i en serie Försvarets mångmiljoninköp av hundar för avel. Det handlar om hundar som kostat 210 000 kronor i genomsnitt.

Men det visar sig att detta kan strida mot upphandlingslagarna. Försvaret anger att de likställde hundarna med anställda.

Försvarsmaktens har i över tio år bedrivit storskalig avel på schäfrar. Syftet har varit att få fram tjänstehundar lämpliga till förbandsplacering men också för att förse polisen med tjänstehundar. Till programmet har Försvarsmakten köpte in cirka 90 hundar fram till 2014.

Kaliber har talat med ett trettiotal uppfödare i Skandinavien och ingen anser att priserna är rimliga utifrån vad en hund borde ha kostat. Bortsett detta kan Försvaret ha brutit mot upphandlingslagarna när det köpte in hundarna utan konkurrensutsättning.

– Just i det här fallet så har jag för mig att vi jämställde det med anställda. Hunden skulle ju fylla en funktion i Försvarsmakten, alltså utföra ett jobb. Jag vet inte om att det finns någon praxis för detta, säger Anna-Karin Brorsson Kinch, chef på Försvarsmakten Logistik beställning- och uppföljningsavdelning till Sveriges radio.

Andrea Sundstrand, som är docent vid Stockholms universitet och expert på offentliga upphandlingar:

– Jag måste säga att det var ett av de tokigaste argumenten jag hört. Att jämställa djur med människor i ett anställningsförhållande är naturligtvis nonsens, säger hon till Kaliber. Gör man en bra upphandling vinner ju den som har den bästa hunden.

Källa: P1/Kaliber


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven