Dopade hundar i Iditarod

Slädhundstävlingen Iditarod har drabbats av flera dopingfall.

Dopade hundar i Iditarod

Dopade hästar och dopade människor känner vi till. Men nu har även hundsporten drabbats av en dopingskandal.

Iditarod är världens mest kända, tuffaste och också mest krävande slädhundslopp. Iditarods startpunkt är i Anchorage i Alaska och tävlingen avslutas i Nome, på den västra kusten av Berings hav. De tävlande är ute i mellan 8 – 15 dagar!

Men nu har det visat sig att flera av årets deltagare varit dopade. Flera hundar har testats positivt för opioden Tramadol. Tramadol fungerar som en smärtstillande medicin.

– Det är inte bra. Men nu hoppas jag vi kan vända det här till något positivt och att hundförarna kliver fram, säger Aaron Burmeister som  sitter i tävlingens styrelse, till Aftonbladet.

Organisationen har inte gått ut med namnen på hundförarna vars hundar är dopade.

Historien om Iditarod

Från början var Iditarod ett spår som användes för att köra post och förnödenheter till olika orter i Alaska. Men år 1925 blev sträckan berömd när hunden Balto ledde ett slädhundteam 96 mil genom is, snö och snöstorm med viktig medicin i bagaget för att hjälpa barnen i staden Nome att undkomma en difteriepidemi.

Tävlingen Iditarod startades 1973 till åminnelse av denna historiska räddning. 35 tävlande startade i den första Iditarod-tävlingen, varav endast 22 kom i mål. Det tog 20 dagar för den första vinnaren att genomföra tävlingen. Genom åren har förarna och hundarna fått erfarenhet och ökat farten.

Det är en tävling på drygt 1850 km med hundsläde genom ödslig tundra, tät skog och snöbeklädda fjäll. Lägg till det kyla, långa timmar i mörker och den kalla Alaskakusten med hårda vindar som kan orsaka total siktförlust.

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Övning för hetlevrade hundmöten

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Fotografera ditt bästa sommarminne med vovven