Häng med från början i Härliga Hunds LILLA VALPSKOLA

Häng med på Härliga Hunds Lilla Valpskola! Det här är första lektionen!

Häng med från början i Härliga Hunds LILLA VALPSKOLA

Är du nybliven valpägare eller ska snart bli? Grattis, du har en härlig tid framför dig! Det kan också kännas överväldigande, du vill ju att allt ska bli så bra som möjligt! I Härliga Hunds Lilla Valpskola för du goda råd för den första tiden, ett avsnitt i veckan.

Det är klokt att ha valpsäkrat hemmet redan innan valpen kommer hem. Ta bort de finaste mattorna som det kan komma kiss på, plocka undan dukar som valpen kan dra ned saker med och se till att inga lockande skor, farliga sladdar, kemikalier, rengöringsmedel, mediciner eller liknande finns inom räckhåll. Se till att dörrar och fönster inte går att putta upp. Har du eller har haft småbarn är det ungefär samma säkerhetskrav, med ett stort undantag – valpen är redan från början väldigt snabb och den kan växa fort…

Ska valpen hämtas i bil från uppfödaren är det viktigt att valpen sitter säkert. Den får enligt lag inte färdas lös i bilen, inte till exempel bara sitta i ditt knä eller mellan dina fötter. Oftast är det smidigast med en bur för små valpar, annars kan ett säkerhetsbälte vara ett alternativ. Bäst är förstås om valpen kan få trygghet i att någon sitter nära den, kanske klappar den under resan, det är bra om ni kan vara två eller fler i bilen. Täck gärna med handdukar under valpen, det kan lätt ske en olycka. Blir resan lång så stanna några gånger så att valpen får rasta sig.

Ta det lugnt i början

När valpen för första gången kliver in i sitt nya hem översköljs den av intryck. Dofterna kan vi inte ens föreställa oss och ljuden kan vi bara höra till en viss del. Det enda vi upplever ungefär likadant är synintrycken, men valpen då från en betydligt lägre och annorlunda vinkel.

Ge valpen tid att i lugn och ro vänja sig vid den nya miljön. Även den mest kavate lille valp kan mycket väl tycka att det känns konstigt att gå på olika typer av golv eller att det luktar läskigt på toaletten. Prata lugnt med den och uppmuntra om det behövs, utan att pressa. Låt valpen ta det i sin takt. Gå gärna ned i valpens nivå. Ömka den inte, det gör den bara orolig. Visa att här är det roligt och tryggt att vara, att du har koll på läget. Bor ni ett stort hus eller lägenhet kan det vara lämpligt att ta några rum i taget. Har ni flera våningsplan, se till att valpen inte kan komma ut i trappan på egen hand så det sker en olycka. För att slippa vara på helspänn hela tiden kan det vara en bra idé att skärma av vissa delar av huset med exempelvis kompostgaller. Men du ska inte skärma av så att valpen är på ena sidan och resten av familjen på den andra, men än möjligen korta stunden när den vilar eller du tränar den på att vara ensam så småningom. Hundar är flockdjur och vill vara med. Särskilt den första tiden är det ju också viktigt att ni skapar band och relationer er emellan.


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Lilla Valpskolan del 8 – sista delen LAGAR OCH REGLER

Bloggar

Mutor och rädsla

Våra experter

Vad ska jag göra om min hund blir ormbiten?

Tävla och vinn

Vill du bli en stjärna på rallylydnad?