Ny forskning visar att hundar agerar olika mot människor i sin närhet, beroende på om ägarn är lycklig eller rädd.

Ny forskning visar att hundar agerar olika mot människor i sin närhet, beroende på om ägarn är lycklig eller rädd.

Hundar kan verkligen lukta sig till rädsla

Hundar kan verkligen lukta rädsla. Hundar vet när du är glad eller rädd och ändrar sitt beteende för att matcha ditt humör. Det visar en ny studie från Universitet i Neapel, Italien.

Studien visade att hundar ändrar sitt beteende beroende på hur deras ägare luktar. Svetten avslöjar nämligen om vi är rädda eller glada. Genom svettlukten vet hundarna helt enkelt hur vi mår.

Studien visar att när hundarnas ägare var lyckliga, då var hundarna lugnare och nyfikna runt främlingar. När ägarna utsöndrade en doft av rädsla, blev hundar försiktiga med nya människor. Detta beror på att hundar är mer benägna att känna sig nöjda med en situation om de känner att deras ägare är glada, är forskarnas tolkning.

Så här gicks studien till: För att testa om hundens lukt kunde påverka deras förhållande till människor sparade forskarna från universitetet i Neapel i Italien, svettprover från män. Några av proverna togs medan männen hade sett en glad film, Djungelboken, medan andra togs medan de såg en skrämmande film – the Shining. Testet utfördes sedan på 40 hundar och deras ägare.

Teamet separerade hundarna och placerade dem var och en i rum med ett av svettproverna, hundarnas ägare och en främling. När det ”glada” svettprovet fanns i rummet var hundar var mer benägna att sniffa nyfiken på främlingen. Men när hundar placerades i ett rum med den ”rädda” lukten, var de mer benägna att stanna nära ägaren och visade tecken på stress. Forskarnas fann att när hundarnas ägare luktade lyckliga var hundar lugnare och mer nyfikna på främlingar. Men när ägaren doftade rädsla blev hundarna försiktiga för nya människor och höll sig nära sin ägare.

Källa:  Harry Pettit för Daily Mail, oktober 2017

 

 


Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla